Bergen op Zoom

Bergenaren ontwikkelen Matchfixing the Game, escaperoomspel over afgelaste EK

Maarten Elst Maarten Elst

Dat het Europees Kampioenschap Voetbal deze zomer niet doorgaat, was al even bekend. Maar hoe zou het EK hebben verlopen als er wel werd gevoetbald? Drie Bergenaren ontwikkelden in een mum van tijd een escaperoombordspel en veroveren hiermee langzaamaan spelliefhebbend Nederland.

“Matchfixing the Game is ontworpen naar aanleiding van het EK dat niet doorgaat.”, vertelt Nicky Nuytemans, één van de drie bedenker van het spel. “Maar wat had er gebeurd als het EK wel was doorgegaan? Zelf had ik een escaperoomspelletje thuis gespeeld, maar ik vond dat ik maar vrij weinig kreeg voor hetgeen wat ik ervoor had betaald. Vandaar dat ik zelf een escaperoom wilde ontwerpen. Ik belde met Michiel van Eekeren en al snel kwamen we tot het thema matchfixing rond het afgelaste EK.”

Van play-offs tot finale

Voor €39,95 krijgt de klant een escaperoom opgestuurd met maar liefst 45 spelelementen. Het spel is éénmalig speelbaar aangezien je een code kraakt en stickers plakt op het spel om tot deze code te komen. “Zoals sommigen wellicht nog weten moesten de play-offs voor de laatste vier plekken nog worden gespeeld”, vertelt mede-bedenker Antal Bekendam. “Nadat alle 24 landen bekend zijn, vindt de loting plaats waarna je stap voor stap naar de finale en de eindoplossing van de escaperoom werkt.”

Razendsnel af

Waar normaliter een soortgelijk spel maanden productietijd vraagt, is Matchfixing the Game in amper 1.5 maand uit de grond gestampt. “Ikzelf run voetbalreisbureau Sparenti, Antal heeft escaperoom Escape0164, Michiel zit bij Van Eekeren Reclame”, vervolgt Nuytemans. “Allemaal hadden we het stukken rustiger in coronatijd, maar wilden we toch iets doen. We hebben de nodige weken van 50 à 60 uur gedraaid om het spel helemaal af te krijgen.

Uniek

Matchfixing the Game is mogelijk het eerste fysiek speelbare spel waarin de gevolgen van het coronavirus zit verwerkt. “We hebben een aantal testgroepen het spel laten testen voordat we het in productie hebben laten gaan, mensen zijn er lovend over”, vertelt Bekendam. “De eerste recensie kwam van mensen die we totaal niet kenden. Ze hadden al vaker een escaperoom thuis gespeeld, maar deze was zo uniek, dat was heel leuk om te horen.”

Het spel is te koop via www.puzzlepack.nl.