Bergen op Zoom

Bergenaren schrijven sprookje over hun stad: ‘Stad vol inspiratie’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Er was eens… een oude verhalenverteller. In zijn bibliotheek vol verhalen, is Mirakulus Mythe onlangs op een boek met lege bladzijden gestuit. Hij roept Bergenaren nu op om in de pen te kruipen, zodat deze pagina’s gevuld worden met het sprookje van de stad.

“Een goed sprookje moet blijven boeien, vanaf het moment dat je begint te lezen,” vertelt hij tussen de boeken. “Je moet willen weten hoe het afloopt.” De boekenverzamelaar raadt de Bergse schrijvers daarom aan details in hun verhaal te verwerken.

Vastenavend en Markiezenhof

De rijke historie van de stad kent veel oude verhalen en legendes. Dat leent zich goed voor het fantasierijke volksverhaal. Een aantal schrijvers put uit de Bergse Vastenavend. Anderen raken geïnspireerd door het Markiezenhof. “Vanuit alle hoeken halen ze inspiratie.”

Kettingverhaal

Bergenaren kunnen de eerste pagina van hun sprookje aanleveren via hetsprookjevandestad.nl. Binnen iedere leeftijdscategorie wordt vervolgens een winnaar gekozen. Die schrijft het begin van het sprookje. De andere deelnemers schrijven het sprookje daarna verder, als een kettingverhaal.

Het boek wordt uiteindelijk op een sprookjesachtige locatie onthuld. Momenteel is Mythe druk bezig met het lezen en beoordelen van alle verhalen. “We hopen het voor de zomer af te krijgen.” Daarna zullen de Bergse sprookjes lang en gelukkig voortleven in de fantasie van de Bergenaren.