Bergen op Zoom

Bergenaren vliegen over de Kaai tijdens ‘Te land, ter zeep en in de lucht’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Op een bomvolle Kaai aanschouwden bezoekers de 19 deelnemers van het vastenavend-evenement ‘Te land, ter zeep en in de lucht’: een ludieke versie van het bekende TROS-programma. Deelnemers stormden vanaf café de Kaai over de Dubbelstraat richting de zeepbak, om vervolgens met een afsprong de bel aan te tikken. ‘Corries dream teamke’ kwam het snelste bij de bel en mocht zichzelf de winnaar noemen.

Voor het evenement daadwerkelijk begon werd er al druk geoefend op de Kaai. “We beginnen met het onderdeel ‘te land’, legt organisator Joost van Dongen uit. “In zelfgemaakte karretjes rijden de deelnemers naar beneden, tot aan de hooibalen.” Op hoge snelheid vliegt er een zelfgebouwde raket over het parcours, en sjeest er een wagen voorbij die ‘de kroeg in vliegt’.

“Ons motto is: ‘Dweilband Ellef, die vliegt vanzelf'”, legt een woordvoerster van de jeugddweilband uit. Het karretje van de dweilband is volledig versierd met papieren vliegtuigjes. “Daar moet ik zo mee naar beneden rijden”, verklaart een bandlid met een rood hoedje. “Er zitten echt wel waaghalzen in de band”, vervolgt de woordvoerster. “Die vinden het denk ik wel heel spannend om hier zo naar beneden te gaan.”

Ter zeep en in de lucht

Het tweede onderdeel is ‘ter zeep’. “Het deel met de bootjes dus”, gaat de organisator verder. In een langwerpige zeepbak ligt een rood bootje. “Deelnemers moeten ervoor zorgen dat het bootje zo snel mogelijk aan de andere kant van de zeepbak komt.”

Een lel tegen de bel, een goede landing en dan kan het zomaar zijn dat je gewonnen hebt.

De finish bestaat uit een ‘grootse afsprong’, zoals Van Dongen het noemt. Met een flinke aanloop en ondersteund door grote vleugels springen de deelnemers van het platform, met als doel de bel te raken. Een deelnemer gebruikt zelfs zijn vleugels om de bel mee aan te raken. “Een lel tegen de bel, een goede landing en dan kan het zomaar zijn dat je gewonnen hebt”, zegt de organisator alsof het niks is. “Nou dat is het, en daar zijn we wel trots op.”

Een jurylid geeft aan dat hij echt met kippenvel heeft staan toekijken. “Een overvolle kaai, een heerlijk zonnetje, veel creativiteit en geweldige winnaars. Meer heb je niet nodig. Heerlijk genoten!”

Corries dream teamke

Het is uiteindelijk Corries dream teamke die er met de eerste prijs vandoor is gegaan. “Niet gedacht dat we dit zouden winnen”, is de reactie. “Mijn neef ging vol door de hooibalen heen. We hebben echt alles gegeven.” Dat ze hebben gewonnen komt door goede voorbereiding. “Vorig jaar zijn we al begonnen met veel fietsen.” Dweilband Ellef won de originaliteitsprijs.