Bergen op Zoom

Bergenaren voelen dure boodschappen in portemonnee: ‘Tijd voor opstand!’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Maar liefst 18,5 procent. Daarmee is de prijs van boodschappen de afgelopen elf maanden gestegen, blijkt uit onderzoek van GfK. Ook Bergenaren voelen dit in hun portemonnee. “Vroeger liepen we door de winkel heen en dan was het gewoon vullen, maar dat kan niet meer.” WijZijn Traverse Groep in Bergen op Zoom, een organisatie voor maatschappelijk welzijn, merkt dat er meer mensen met geldnood bij hen aankloppen.

“De prijzen zijn belachelijk omhoog gegaan,” aldus de jonge moeder Lena. Ze loopt net met een winkelwagen vol witte broodjes, flessen mineraalwater en cola en blikjes energy-drank uit de supermarkt. “Vroeger was dit tachtig euro, nu al honderd. En dan hebben we nog geen vlees gehaald.” Ze vindt het erg duur voor haar dagelijkse boodschappen.

Puzzelen

Een oudere dame is het daarmee eens. “Voor een half tasje ben je al gauw vijfentwintig euro kwijt.” Voor haar lievelingsmerk vruchtenhagel betaalt ze nu een euro vijfennegentig: een stijging van dertig cent. “Dat is absurd!” Grinnikend biecht ze op dat ze ‘m toch heeft afgerekend. “Als je dat ook al moet laten staan, dan heb je toch geen leven meer? Het moet toch nog een beetje leuk zijn?”

Voor Lena is het daarentegen af en toe wel puzzelen wat ze wel en niet kan halen in de supermarkt. “Tegenwoordig moet je opletten wat je in je kar gooit. Vroeger liepen we door de winkel heen en dan was het gewoon vullen, maar dat kan niet meer.”

Zorgen over toekomst

WijZijn Traverse Groep in Bergen op Zoom, een organisatie voor maatschappelijk welzijn, helpt mensen die in geldnood zitten of dreigen te komen. Ondanks dat mensen zich vaak schamen om hun financiële problemen op tafel te gooien, kloppen er vanwege de hoge kosten nu meer mensen bij hen aan. “We krijgen meer telefoontjes van inwoners die zich zorgen maken over hun toekomst,” ziet regiomanager Miranda van Geel. “Ook voor gezinnen, waar beide een baan hebben, lukt het nu niet meer om rond te komen.”

Afrekening

Overigens ziet de organisatie problemen omtrent het gehele levensonderhoud toenemen. “Het zijn niet alleen de boodschappen die ontzettend zijn gestegen, maar ook de energie- en huurprijzen,” aldus Miranda. Bij de vroegsignalering is het druk en ook woningcorporatie Stadlander meldde hen dat ze vaker herhalingen moeten sturen naar mensen met een betalingsachterstand.

En er komt nog een heel lastig moment aan voor heel wat huishoudens. Veel mensen die zich bij WijZijn Traverse Groep melden hebben een variabel energiecontract. “Ze hebben op dit moment hun maandlasten niet aangepast aan de nieuwe prijzen,” vertelt Miranda. “Aan het einde van het jaar krijgen zij een afrekening en dit kan voor velen wel eens erg tegenvallen.”

Op hete kolen

Doordat de prijzen hoger worden, maar haar loon gelijk blijft, is moeder Lena bang dat ze haar huur niet meer kan betalen en samen met haar dochtertje van tweeënhalf op straat komt te staan. Gelukkig heeft ze nog een vast energiecontract, maar dat loopt volgend jaar af. “We zitten al wel op hete kolen voor als die afloopt. Vrienden en kennissen zijn al drie keer meer gaan betalen. Ik hou mijn hart vast voor straks. Als ze alles zo duur gaan maken, denk ik dat we allemaal maar eens in opstand moeten komen!”