Bergen op Zoom

Bergs college laat stadskantoor buiten schot bij herontwikkeling Plein XIII

Het stadskantoor in Bergen op Zoom (afbeelding: Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

In de plannen voor herontwikkeling van Plein XIII – het gebied tussen de Erasmuslaan, Zuidoostsingel en de Antwerpsestraat – wordt het stadskantoor niet meegenomen. Het Bergse college wil dit gebouw en de omliggende parkeerplaatsen “uit het plangebied halen”, zegt wethouder Dominique Hopmans. “Want we willen éérst kijken wat voor dienstverlenende organisatie we als gemeente willen zijn.”

Audio: interview met wethouder Dominique Hopmans over aanpassing van de ontwikkelplannen voor Plein XIII.

Plein XIII is één van de vier ontwikkelgebieden in de gemeente Bergen op Zoom, waar vóór 2040 zo’n zevenduizend nieuwe woningen moeten  komen. De andere locaties zijn Westersingel, Waterfront (met Binnenschelde) en landgoed Vrederust. Op dit moment bestaat de bebouwing bij Plein XIII vooral uit verouderde kantoorgebouwen, die nog dateren uit de jaren ’60, ’70 en ’80 van de vorige eeuw.

Houtkoolschets

Volgens een zogeheten houtskoolstudie van het Rotterdamse stedenbouwkundig bureau Geluk & Juurlink, moet het gebied een groene oase worden – waar fietsers en voetgangers het voor het zeggen hebben. Een maquette toont voornamelijk meerlaagse etagewoningen, waar in de bovenste verdiepingen woningen zijn voorzien en de begane grond -oftewel plint- van de gebouwen is bestemd voor bedrijvigheid.

Archeologisch depot

Het college brengt nog meer wijzigingen aan in de gebiedsstudie; zo wil ze het gebouw van het voormalige politiekantoor aan de Wassenaarstraat – nu een onderkomen van de archeologische dienst en depot van stichting In den Scherminkel – met omliggende gebouwen ook betrekken bij de herontwikkeling van Plein XIII. “Dit uiteraard in overleg met de pandeigenaren”, benadrukt Hopmans.

ACZ maximaal vijf jaar

Anders is dat voor het nieuwe AZC, dat achter een leegstaande kantorenflat aan de Jacob Obrechtlaan komt. De opvang voor 300 vluchtelingen is een tijdelijke voorziening voor de duur van maximaal vijf jaar – en de toekomstplannen voor Plein XIII reiken verder – benadrukt wethouder Hopmans. Die vijf jaar zijn voor het Bergse college ook echt vijf jaar. Daarom komt het nieuwe AZC in de ontwerpstudie voor 2040 niet meer voor.

Lees ook: Plein XIII wordt groene oase: ook Bergen op Zoom krijgt eigen Spoorzone