Bergen op Zoom

Bergs Indiëmonument van Rozenoord naar Thaliaplein

De onthulling van het Indiëmonument in 2020, bij sportpark Rozenoord.

Han Verbeem Han Verbeem

Het Indiëmonument bij sportpark Rozenoord in Bergen op Zoom verhuist naar het Thaliaplein in de binnenstad. Dat heeft het Bergse college van B&W besloten. Het beeld krijgt een plaats bij de herdenkingsmonumenten die er nu al staan, zoals de namenplaquette achter de Grote Kerk en het MoNUment.

Het monument Indiëmonument herinnert aan de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 en daarmee herinnert aan het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Het huidige Indonesië, destijds de kolonie Nederlands-Indië, was tijdens de oorlogsjaren door Japan bezet. In de naoorlogse jaren en tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsperiode zijn tienduizenden inwoners naar Nederland geëmigreerd, waaronder Bergen op Zoom. De stad kent een hechte Indische gemeenschap.

Verbindend

Het Indiëmonument is een verbindend kunstwerk van kunstenaar en ontwerper Marnix Kemperman: een marmeren ronde band -een cirkel zonder begin en eind- deels omwikkeld met koperdraad. Sinds september 2020 staat het bij de ingang van Rozenoord.

Lees ook: Eenheid door twee culturen: ook Indische Bergenaren hebben nu een plek om te herdenken