Bergen op Zoom

Bergs mannenkoor Fortissimo stopt ermee na 66 jaar

Fortissimo Bergen op Zoom

Fortissimo gaf tijdens de talkshow M2 een van de laatste optredens.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het Bergse mannenkoor Fortissimo stopt ermee na 66 jaar. De Mariaommegang is de laatste activiteit van het koor. Per 1 juli houdt het mannenkoor officieel op met bestaan. De reden: de hoge leeftijden van de koorleden.

Het koor is 66 jaar geleden, in 1958, opgericht door Ben de Groot. “Maar dat deed ik niet alleen hoor”, vertelt hij in de ZuidWest TV talkshow M2. “Frans Huijsmans is vanaf het begin jarenlang een fantastische secretaris geweest.” Er zijn wel meer leden die al vanaf het begin bij het koor horen. “Dertien procent van alle koorleden!”, aldus Ben.

Van jongenskoor naar mannenkoor

In 1958 was van de kerk van het fort in Bergen op Zoom de toren weg, vanwege de oorlog. “In die kerk zong een mannenkoor, en later ook een jongenskoor, onder leiding van mijn vader Frits de Groot”, vervolgt Ben. “Dat koor is opgericht in 1918, en vierde in 1958 een groot feest.” Een aantal jongens van het jongenskoor, waar Ben deel van uitmaakte, was oud genoeg om een keer mee te doen met het mannenkoor. “En dat ging best aardig eigenlijk.”

“We wilden met een aantal jongeren wat nummers zingen op dat jubileumfeest van het mannenkoor.” Ze zongen die avond twee nummers. “Toen maakte mijn vader een grote fout. Hij zei dat we hiermee door moesten gaan.” Maar daar werd wel een stokje voor gestoken. “Want de andere koorleden wilden ons niet kwijt.” En dus kregen ze een aantal regels opgelegd. “Geen verkering, bij de koren blijven waar je al bij hoorde.” Zo waren er nog wel wat regeltjes. “Iedere bestuursvergadering werd gecontroleerd of we ons daar nog wel aan hielden.”

Seniorenkoor

Maar de jongens van het jongenskoor zijn intussen senioren geworden. Al sinds 2012 wordt tijdens de jaarlijkse bestuursvergadering besproken dat het niet gaat met het koor zoals ze graag zouden willen. “Nieuwe nummers instuderen ging bijvoorbeeld een stuk lastiger. Een heel weekend ergens gaan zingen wilden veel leden eigenlijk ook niet meer.” Na een tijdje besloot dirigent Kristin Roland terug te stappen van vierstemmig zingen naar driestemmig. “Dat ging niet zo makkelijk.” En dus ging het koor weer terug naar vierstemmig.

Door de strubbelingen waar het koor tegenaan liep is langzaam de beslissing gekomen om ermee te stoppen. “Want we hebben ook al wel eens wat koren horen zingen waarbij we dachten, zo willen wij het niet doen.” Bovendien wil het koor op het juiste moment stoppen. “Je wil achteraf niet horen dat mensen zeggen dat we er beter mee hadden kunnen stoppen. Nu vinden de mensen het juist nog jammer. Dat is goed.”

Mariaommegang

Tijdens de jaarvergadering van afgelopen jaar besloot het bestuur voor te stellen om te stoppen met de vereniging. Na lang overleggen is besloten dat inderdaad te doen. “Een emotionele avond.” De laatste activiteit van Fortissimo is de Mariaommegang. Daar speelt het koor het paaskoor. Per 1 juli wordt Fortissimo officieel opgeheven.