Bergen op Zoom

Bergs raadslid eist nuancering Offerfeest-uitspraak burgemeester Petter

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse raadslid Adam Ahajaj (PvdA) is verbaasd en teleurgesteld over de uitspraken van burgemeester Frank Petter met betrekking tot het recente Offerfeest. Volgens Ahajaj heeft de burgemeester tijdens de persconferentie van maandag ten onrechte de indruk gewekt, dat dit feest de oorzaak zou zijn van het hoge aantal coronabesmettingen in Bergen op Zoom. Ahajaj wil dat Petter de bewuste uitspraken in de media nuanceert.

Het gemeenteraadslid vindt dat zo een gestigmatiseerd beeld is ontstaan over de Marokkaanse gemeenschap in Bergen op Zoom, die hierdoor ‘geraakt’ is. Dat stelt hij in een schriftelijke reactie aan het college van burgemeester en wethouders. “Van dichtbij krijgen wij als PvdA-fractie en als individuele raadsleden de verhalen te horen van mensen die hun ouders of grootouders al maanden niet hebben gezien of omhelst. Dit alles uit voorzorg.” De uitspraken zorgen bij deze Bergse inwoners voor wrange gevoelens, aldus Ahajaj.

Besmettingen mogelijk al vóór Offerfeest

Het raadslid vindt het onbegrijpelijk dat Petter zich op deze manier tegenover de media heeft uitgelaten: “Allereerst geeft burgemeester Petter in een interview met NOS zelf aan, dat er op dit moment nog wordt nagegaan hoe de positief-geteste mensen precies besmet zijn geraakt.” Het is volgens het Bergse raadslid dus raar om op hetzelfde moment al te concluderen dat het Offerfeest ‘zeer waarschijnlijk’ de oorzaak is van het hoge aantal besmettingen. “Het kan net zo goed zijn, dat de meeste besmettingen al vóór het Offerfeest hebben plaatsgevonden.”

Geen schoonheidsprijs

Inmiddels zouden op social media “bepaalde groeperingen aan de haal zijn gegaan” met de omstreden passages uit de persverklaring van Petter, stelt het gemeenteraadslid. En op een manier die volgens hem geen schoonheidsprijs verdient. “Wij hopen dat de gemeente, en de burgemeester voorop, deze uitspraak zullen corrigeren in de media waar dit mogelijk is.”