Bergen op Zoom

Bergs trio zet brouwerijgeschiedenis door in nieuw onderkomen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De bierbrouwerij van Bergenaren Joris Stoop (36), Maarten Touw (42) en Bertram van Beers (47) is verhuisd naar Kruisakkers. Voorheen zat het trio met brouwerij Sterck in een klein pand aan de Bosstraat. Dat was gezellig, maar verre van ideaal.

“De Bosstraat was natuurlijk fantastisch om te beginnen, zo midden in de binnenstad”, zegt Maarten Touw. “Veel mensen kwamen even binnenlopen om te kijken bij het brouwproces. Maar als je kijkt naar wat we allemaal doen met hoeveel mensen, dan zie je dat het gewoon te klein en te krap was.”

Bier op vat

Het nieuwe pand aan Kruisakkers maakt het mogelijk om meer bier te brouwen. Bovendien gaat er een wens van de meesterbrouwers in vervulling. “We hadden al lang de wens om naast het standaard bier ook wat speciale bieren tussendoor te doen en ook bieren op vat. Daar hadden we ook gewoon heel veel meer ruimte voor nodig”, zegt Touw.

Sterck en Bijzonder

Sinds de bierbrouwers intrek hebben genomen in het nieuwe pand volgen de ‘Sterck en Bijzonder’-biertjes elkaar in rap tempo op. “Dat kan van alles zijn, van bier met aardbeien tot en met bier dat op een wijnvat of whiskeyvat gelegen heeft.” Momenteel wordt in het grootste geheim gewerkt aan een bier voor het najaar. “Het was een jaar met veel verandering voor iedereen. We gaan proosten op een nieuw beter jaar. Tegen de sintdagen brengen we daar meer over naar buiten”, belooft Touw.

Masterclasses

Nu de drie musketiers de levendige Bergse brouwerijgeschiedenis weer nieuw leven in hebben geblazen zitten ze nog vol ideeën voor bier-smaken en toekomstplannen. ”We willen onder meer masterclasses gaan geven bij ons in de brouwerij of bij verenigingen op locatie. We geven dan een stukje achtergrond mee over het brouwproces en de bieren. En we willen het hebben over de combinaties van bier en eten.”