Bergen op Zoom

Bergse bomen krijgen meer ademruimte door grotere boomspiegels

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Veel bomen op de Bergse Plaat hebben maar weinig ademruimte voor hun wortels. Daar komt nu verandering in. De zogenoemde bomenspiegels – het tuintje dat om de stam van een boom ligt – worden de komende tijd groter gemaakt. Door de grotere boomspiegels krijgen buurtbewoners tevens de kans om deze stukjes grond te adopteren, en Bergen op Zoom daardoor wat groener te maken.

Te kleine boomspiegels zorgen voor verschillende problemen. Bijvoorbeeld stoeptegels die naar boven worden gedrukt door de wortels, zieke bomen en slechte waterafvoer. “Dat was voor ons de aanleiding om aan dit project te beginnen”, vertelt Eric Verbogt namens de gemeente. Verbogt is adviseur van de openbare ruimte voor de gemeente Bergen op Zoom.

Dinsdag zijn de eerste werkzaamheden begonnen: het wippen van de stenen. “Later wordt het straatzand uit de boomspiegels gehaald, want daar zit helemaal geen voeding in voor de bomen”, vervolgt Verbogt. “Daar komt dan verse teelaarde voor terug.” En vanaf dan zijn de boomspiegels in principe klaar voor adoptie. Wie wil kan een straat aan boomspiegels adopteren, hier planten in plaatsen en het dan vervolgens ook bijhouden. “Een mooi voorbeeld is de Yersekeroord, daar staat lavendel in de boomspiegels.”

boomspiegel yersekeroord bergen op zoom
In de boomspiegels van de Yersekeroord staan lavendelplanten.

Trots laat Verbogt na zijn uitleg een kartonnen doosje zien wat hij in zijn handen heeft. “In Steenbergen hebben ze dit al”, zegt hij. In het doosje zitten verschillende zaden en kaartjes. “Dit zijn zaden van planten die hier op de Brabantse Wal groeien.” Zo worden er dus stukjes Brabantse Wal over de starten van de Plaat verspreid.

Het vergroten van de boomspiegels brengt niet alleen voordelen voor de natuur met zich mee. “Normaal gesproken voert Saver het onderhoud uit aan de stenen rondom de boomspiegels, en wij het onderhoud van de boomspiegels. Nu die stenen weg zijn, hoeft Saver daar dus niks meer aan te doen. En als buurtbewoners het onderhoud van de boomspiegels op zich nemen, scheelt dat ook weer voor de gemeente.”