Bergen op Zoom

Bergse horeca staat te popelen om te beginnen: ‘Valt en staat met klanten die komen’

Maarten Elst Maarten Elst

Het is aftellen geblazen voor de horeca in West-Brabant. In aanloop naar de heropening hebben Bergse horecagelegenheden groen licht gekregen om hun terrassen uit te breiden en zo coronaproof te worden. Wethouder Patrick van der Velden, wiens portefeuille Binnenstad afgelopen dinsdag werd overgenomen door Jeroen de Lange, ziet dat de veiligheid kan worden gewaarborgd en doet een beroep op het begrip van alle horecaliefhebbers.

Meetlinten komen er aan te pas op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Alle tafels staan op minstens anderhalve meter van elkaar, het is enkel nog wachten op de klanten die vanaf maandag 1 juni klokslag 12.00 uur weer aan mogen schuiven. “We hebben als tijdelijke oplossing wel een takeaway gehad zoals zoveel restaurants in Bergen op Zoom”, vertelt Jimmy Devilee van Grand-Café Restaurant De Bourgondiër. “Binnen kunnen we dertig man op reservering kwijt. Buiten willen we het bekende gevoel gewoon vasthouden. Dat mensen aan komen lopen na het winkelen en spontaan aan een tafeltje kunnen schuiven en een colaatje kunnen doen. We willen ze ook absoluut niet verplichten om te reserveren voor een lunch of een diner, maar gewoon de mogelijkheid bieden om elk moment dat we open zijn, gewoon een plekje op het terras te vinden.”

Regels respecteren

“Wel rekenen we erop dat iedereen de regels gewoon respecteert”, vervolgt Devilee. “Heb je gezondheidsklachten? Blijf dan thuis. Kom je niet uit hetzelfde huishouden? Houd dan anderhalve meter afstand van je tafelgenoten, die ruimte is er. We gaan er van uit dat iedereen hierin eerlijk is en zich hier aan houdt, dan blijft het leuk voor iedereen.”

“Het valt en staat straks met de klanten die naar de terrassen komen”, vertelt wethouder Van der Velden. “Je moet je verantwoordelijkheid nemen en de anderhalve meter in acht nemen. Het is dus zo dat je je moet melden bij de horecamedewerkers zodat zij je een plaats toewijzen. Want als iedereen door elkaar gaat krioelen, dan heb je binnen een mum van tijd weer een probleem. Laten we er met zijn allen een mooi moment van maken en vanaf 1 juni volgens de regels op het terras aanschuiven.”