Bergen op Zoom

Bergse ondernemer ziet met lede ogen Antwerpse maatregelen aan: ‘Buffer loopt snel terug’

Maarten Elst Maarten Elst

Bergse ondernemer Rob Schuurbiers is één van de getroffen horeca-uitbaters in Antwerpen die door de getroffen coronamaatregelen in zwaar weer zitten. Zijn café Den Uilenspiegel aan de Suikerrui (dicht bij het Antwerpse Stadhuis) kan sowieso al minder klanten ontvangen door deze maatregelen. Door de avondklok en mondmaskerplicht en het nagenoeg uitsluiten van bezoekers buiten de provinciegrenzen wordt de situatie er voor Den Uilenspiegel niet beter op.

Onlangs kondigde de Belgische gouverneur Cathy Berx extra maatregelen aan, bovenop de verzwaarde coronamaatregelen. Met een avondklok moeten zijn gasten om 23 uur ‘s avonds zijn café verlaten om uiteindelijk voor 23:30 uur ‘s avonds binnen te zijn. Vanaf 6 uur ‘s ochtends kunnen de Antwerpenaren weer de straat op.

Strengere maatregelen

Schuurbiers keerde even terug naar Bergen op Zoom om alle maatregelen op een rijtje te zetten en bekijkt hij hoe hij, na de lockdown eerder dit jaar, zijn café weer terug op de rit krijgt. “Er wordt makkelijk geroepen dat we als horeca maar een buffer hadden moeten opbouwen en dat we het geld over de balk hebben gegooid, maar dat is niet waar. We hadden wel een buffer, maar die loopt vrij snel terug.”

Oranje zone

Naast de avondklok en de mondmaskerplicht riep het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken de provincie uit tot een risicogebied en raadde het streng af om naar Antwerpen af te reizen. Wie dat wel doet, kan volgens het ministerie bij thuiskomst beter veertien dagen in quarantaine gaan. “We hebben veel dagjesmensen uit West-Brabant, maar ook uit andere delen in Nederland en België over de vloer. Tijdens de lockdown was Antwerpen een spookstad. Ik vrees nu weer voor een terugloop.”