Bergen op Zoom

Bergse oud-wethouder Van der Stoel overleden

Bert van der Stoel was een groots kunstliefhebber. © Jacques Bakker

Maarten Elst Maarten Elst

Oud-wethouder Bert van der Stoel (VVD) is na een kort ziekbed overleden. Van der Stoel bekleedde de functies van raadslid, fractievoorzitter en wethouder bij de gemeente Bergen op Zoom. Tussen juli 2009 en april 2015 was Van der Stoel eveneens voorzitter van Arsis Bergen op Zoom, een stichting die bijdragen levert aan het kunstklimaat in West-Brabant.

Van der Stoel stond bekend als een fervent cultuurliefhebber. Hoewel diverse uiteenlopende (politieke) onderwerpen hem konden bekoren, had cultuur een streepje voor. Naast cultuur maakte hij zich hard voor deelname van iedereen aan het maatschappelijk leven en goede inburgering voor anderstaligen en monumentenzorg. “Restaureren heeft een enorme uitstraling”, vertelde hij in februari 2007 als lijstduwer op de VVD-lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen. “Kennis blijft behouden, het is een heerlijk ambacht voor mensen die met hun handen iets moois willen maken. Het biedt velen werkgelegenheid, de burger gaat graag naar monumenten kijken. De aandacht voor geschiedenis krijgt zo beelden.”

De gedreven politicus wist door zijn ervaring hoe gemeenten horen te draaien. ‘Zo ga je niet met een gemeente om!’, was een veelgehoord credo van de Bergenaar. Als politici stond samenwerking hoog in het vaandel. “Als andere politici je serieus nemen, doe je het goed”, stelde hij in februari 2007. Tussen maart 1995 en januari 2013 was de oud-wethouder van Bergen op Zoom meerdere malen statenlid namens de VVD.

In 2007 ontving Van der Stoel, als dank voor 33 jaar inzet voor de VVD, de Stikkerplaquette. Deze plaquette is genoemd naar de eerste voorzitter van de VVD en wordt uitgereikt aan diegenen die minimaal 20 jaar een politieke functie hebben gehad.

Cultuur

Naast zijn politieke carrière was Van der Stoel zeer actief in het verenigingsleven. Onder meer het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Stichting Dodenherdenking Bergen op Zoom, Algemeen-Nederlands Verbond en Arsis Bergen op Zoom prijkten op zijn cv. Bij het laatstgenoemde kunstenaarscollectief trad hij op 18 juni 2009 aan als voorzitter. Bijna zes jaar lang mocht hij voorzitter van Arsis zijn, waarna huidige voorziter Maarten van ’t Hof in april 2015 het stokje overnam. Tevens was Van der Stoel de drijvende kracht achter Bergen 700, het feest voor het 700-jarige bestaan van de stad Bergen op Zoom.

Van der Stoel overleed na een kort ziekbed. Hij is 71 jaar geworden.