Bergen op Zoom

Bergse PvdA stapt uit de formatiegesprekken

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Zondagmiddag heeft de Bergse PvdA laten weten uit de formatiegesprekken te stappen die nu plaatsvinden vanwege het samenstellen van een tijdelijk college. De partij kan zich niet vinden in de aangehouden aanpak.

Omdat het college momenteel twee wethoudersposten open heeft staan, is besloten dat er een tijdelijke invulling hiervan moet komen. Bedacht is om de twee zetels tijdelijk in te vullen tot 1 september, waarschijnlijk met meerdere parttime wethouders. Dit weekend konden alle Bergse partijen aangeven wie zij hiervoor geschikte kandidaten vinden. De PvdA vindt echter dat kiezen voor deeltijd bij voorbaat geen goed idee is. Ook ziet de partij geen heil in deze tussenoplossing.

Wachtgeld

Fractievoorzitter Joey van Aken meldt in een schriftelijke verklaring: “Wat de PvdA betreft kiezen we voor een kwalitatief goed bestuur voor de lange termijn in plaats van een interim bestuur voor de korte termijn.” Hij geeft aan veel meer te zien in fulltime-wethouders en ziet “een onnodig groot college, waarbij onderwerpen verdeeld moeten worden onder zes wethouders” niet als een effectieve oplossing. Het komt de beoogde organisatorische niet ten goede en kan bovendien later voor meer dure wachtgeldregelingen zorgen.

Meteen doorpakken

Van Aken en zijn partij hadden liever gezien dat er iets meer tijd werd gestoken in het meteen vinden van goede kandidaten die aan kunnen blijven. Dat was ook voorgesteld door de PvdA maar het is afgewezen. Voor de sociaaldemocraten reden om uit de formatiegesprekken te stappen, al geven ze wel aan zich verder positief kritisch op te stellen en ieder voorstel op inhoud te beoordelen. “Goede voorstellen die bijdragen aan het reduceren van de schuldenlast zullen wij steunen. Daarnaast zullen wij ten alle tijden ervoor waken dat het sociale gezicht van de gemeente Bergen op Zoom behouden blijft.”