Bergen op Zoom

Bergse PvdA wil gemeentelijke huur ondernemers halveren tijdens lockdown

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse PvdA wil de huren voor door de lockdown getroffen ondernemers met de helft verlagen. Het gaat om huurpenningen van gemeentelijk vastgoed. Daarmee zou Bergen op Zoom het voorbeeld van andere gemeenten volgen die al een dergelijk ruimhartig beleid voeren, zo schrijft raadslid Adam Ahajaj in een brief aan het college.

Door: Han Verbeem

“Tot nu toe heeft de gemeente tijdens de eerste lockdown één keer huuruitstel gegeven”, merkt Ahajaj op. “In de praktijk kwam deze regeling neer op 50 procent nu betalen en 50 procent in 2021.” Daarom roept Ahajaj het college op om in gesprek te gaan met ondernemers over een gedeeltelijke kwijtschelding van de huur. “En waar het gaat om particulier en zakelijk vastgoed, zou de gemeente een bemiddelende rol kunnen spelen door bijvoorbeeld de verhuurders te verzoeken coulant te zijn,”

Aanvullende maatregelen

De coronacrisis duurt bijna een jaar en de economische en maatschappelijke impact wordt steeds duidelijker, aldus het PvdA raadslid. “Dit vraagt naar mening van de Partij van de Arbeid om aanvullende regelingen vanuit de gemeente.” Daarmee zou ook de gemeente Bergen op Zoom een steentje kunnen bijdragen aan de versterking van de locale economie “en het in leven houden van lokale ondernemingen.”