Bergen op Zoom

Bergse raad blijft bij invoering van vuurwerkverbod

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Burgemeester Petter van Bergen op Zoom ziet geen aanleiding om de invoering van het vuurwerkverbod uit te stellen met één jaar. De gemeenteraad volgde donderdag zijn standpunt en wees daarmee een motie van het CDA van de hand. Ook landelijk is een vuurwerkverbod in de maak. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven kondigde vrijdag aan mogelijk dit jaar vuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden, om de zorg te ontlasten.

Door: Han Verbeem

Jaarlijks zorgt het afsteken van sier- en knalvuurwerk niet alleen voor een feestelijke jaarwisseling, maar ook voor overlast en verwondingen. Door de opkomst van illegaal, zeer zwaar vuurwerk uit Oost-Europa staat de traditie van vuurwerk afsteken onder druk. Onlangs hadden de Bergse gemeenteraadsfracties in grote meerderheid al duidelijk gemaakt dat een vuurwerkverbod, al dan niet met gedooggebieden, de beste manier is om het vuurwerkgebruik te reguleren.

Geen shocktherapie

Tegenstanders van een verbod zijn CDA, VVD en fractie Punt. Deze partijen in de Bergse raad komen op voor de belangen van vuurwerkhandelaren, die inmiddels al voorraden hebben besteld of ingeslagen voor de komende jaarwisseling. “We moeten het verbod niet invoeren met een shocktherapie”, aldus Gertjan Huismans (Punt). De indieners van de motie willen uitstel van het nieuwe beleid met één jaar. Maar de overige raadspartijen blijven bij hun eerder genomen standpunten.

Luchtvervuiling en corona

Daarbij voerden de diverse tegenstanders diverse argumenten aan. “Het is onvoorstelbaar dat in coronatijd vuurwerk zou worden afgestoken, omdat luchtvervuiling aantoonbaar een stimulerend effect heeft op de vatbaarheid voor Covid-19”, merkt Louis van der Kallen op. D66-raadslid Ufuk Cuman vindt het tegemoet komen aan vuurwerkondernemers die met een overtollige voorraad komen te zitten, geen reden om het beleid uit te stellen. “Dat hoort nu eenmaal tot het ondernemersrisico”, stelt hij. GroenLinks-voorman Peter van den Ouden wijst op de gezondheidsgevaren van vuurwerk.