Bergse raad houdt tóch Vrederust in beeld voor meer zorg, steun voor plan D66

Plannen voor de herinrichting van landgoed Vrederust (Illustratie: GGZWNB)
De gemeenteraad van Bergen op Zoom steunt het plan van D66 –na aanpassing– om complexe zorgvoorzieningen zoals De Kade vanuit woonwijken te verplaatsen naar andere locaties, zoals zorglandgoed Vrederust. Tijdens de Beleidskaderraad is de raadsmotie met een raadsmeerderheid aangenomen – hoewel wethouders Verroen en Van Aken het voorstel dringend hadden ontraden. Want met het terugdraaien van de woningbouwplannen voor Vrederust -een mogelijk direct gevolg van deze opdracht van de raad- zou de gemeente geen betrouwbare overheid zijn, zo betogen de wethouders.
Het ter discussie stellen van bouwplannen dóet iets met een betrouwbaarheid van de gemeente en het imago van de gemeente Bergen op Zoom, stelt wethouder Joey van Aken. Daarmee zou voor ongemak zorgen bij de provincie. Van Aken waarschuwt de Bergse raad voor imagoschade, en merkt terloops op dat de bewoners van Vrederust vanaf de publieke tribune meekijken bij de besluitvorming. “Ook zij zijn benieuwd wat u vanavond besluit”, spreekt hij de raadsleden toe.
Nadenken over toekomst
Volgens Wesley Janssens (D66) is het nodig na te denken over andere locaties, als het huurcontract van de Domus-voorziening op Vrederust eind dit jaar afloopt. Maar is het zeker niet de bedoeling van D66 en mede-indieners om woningbouw op het zorglandgoed te schrappen, benadrukt Janssens. De motie is vooral bedoeld om “na te denken over de toekomst van Vrederust”, legt hij na wijziging van het tekstvoorstel uit. “Er moet een onderzoek komen waar welke zorg moet komen en waar, zoals Vrederust. Het kan best zijn dat een deel van de zorg naar andere delen van de regio.”
Twijfels bij andere partijen
GroenLinks-PvdA vindt het voorstel sympathiek, maar heeft twijfels. Die twijfels kan D66 niet wegnemen bij de groenrode partij, maar fractievoorzitter gaat uiteindelijk toch mee met de motie. De politieke alliantie CDA/V-BoZ vindt kwetsbare zorg beter over de regio verdeeld kan worden. Raadslid Sander Siebelink wijst daarbij op de mogelijkheden in buurgemeente Roosendaal.
Scherpe randjes eraf
Tijdens de schorsing van de raadsvergadering hebben de indieners de motie herschreven, in de hoop de tegenstanders en twijfelaars over de streep te halen. Sommige partijen willen het voorstel pas na de zomer opnieuw bespreken, zo vraagt CDA/V-BoZ de indieners om het voorstel voorlopig achter de hand te houden. Want in september staat een gesprek tussen de raad en GGZ WNB gepland. Uiteindelijk komt de motie toch in stemming. Naast de indieners D66, Lokaal Realisme en BSD stemmen ook SP, GBWP, VVD, Bergs Collectief en GroenLinks-PvdA voor het voorstel.