Bergen op Zoom

Bergse raad móet deze maand beslissen over miljoenenaankoop V&D: ‘Deal of no deal’

Voormalige V&D-pand in Bergen op Zoom

De 'plint', oftewel winkeletage op de begane grond van het inmiddels verbouwde V&D-pand, staat al jarenlang leeg.

Han Verbeem Han Verbeem

Het is ‘deal or no deal’: als de gemeenteraad van Bergen op Zoom vóór 31 december niet instemt met het aankoopvoorstel van ruim 3,5 miljoen euro, gaat de koop van het V&D-winkelpand aan de Stationsstraat niet door. Dat maakt het college van burgemeester en wethouders donderdagavond duidelijk tijdens een ingelaste beeldvormingsvergadering. De raadsleden hebben daar wél grote moeite mee. “De V&D staat al járenlang leeg. We voelen ons overvallen en hebben té weinig tijd om een goede afweging te kunnen maken”, zegt Jaap van  Dam (CDA).

Arn van der Vorst, bewoner en vertegenwoordiger van de Vereniging van Eigenaren van appartementenblok Anno52, is lovend over het aankoopvoorstel. “De nieuwe plannen zijn uitnodigend en praktisch. Dagelijks zien we bezoekers die met het OV komen, twijfelend bij de stadsentree, waar ze een leegstaande winkelstraat tegemoet gaan. De winkelplint kan een uitstekende plek worden voor een VVV en bibliotheek. Een multifunctionele entree waarmee bezoekers letterlijk hun weg kunnen vinden.” Daarmee komt voor de bewoners van de bovenliggende appartementen ook een eind aan een periode van onzekerheid over de bestemming van de grondetage: “Hoe zou het zijn als er een discotheek komt, met diep in de nacht herrie? Daar wordt niemand blij van.”

Voorbeelden in Tilburg en Waalwijk

Morris Jansen van Mobion Vastgoed, eigenaar van meerdere panden in de binnenstad, spreekt zich eveneens uit voor de gemeentelijke aankoop. “Wij beheren 29 winkelpanden, waaronder aan de Parade. Daar worden de nodige meters winkelruimte gesaneerd. We zijn trots op het projectteam van Anno52. Het is een fantastisch startpunt om het stadscentrum verder te ontwikkelen.” Jansen noemt succesvolle voorbeelden in andere steden. “In Waalwijk is een oude school getransformeerd tot een bibliotheek en ontmoetingsplek. In Tilburg zien we vergelijkbare projecten zoals de Lochal. Dit plan kan hetzelfde betekenen voor Bergen op Zoom.”

Leeg karkas

Vanuit de raad klinken kritische geluiden. Piet Juten (BSD) noemt het plan absurd: “U komt met een voorstel waarvan ik vermoed dat de verkoper nog niet is bijgekomen van het lachen. De leegstand wordt slechts verplaatst.” Stephanie Franken (GBWP) benadrukt de hoge kosten: “Ruim 2.500 euro per vierkante meter voor een kaal karkas is absurd. De huurprijs is zo hoog dat geen instantie dit kan betalen. Daarmee blijft het alsnog leeg.”

Veel raadsleden hebben moeite met de tijdsdruk. Meino Dam (V-BoZ) noemt dit zelfs onaanvaardbaar. “We hebben tijd nodig om dit goed af te wegen.” Louis Wijten (Lijst Linssen) stelt bovendien dat ondernemers buitenspel werden gezet: “Het college ontneemt ondernemers de kans om hier iets te ontwikkelen.”

Aanjaagfactor

Beleidsambtenaren Kuijpers en Vogelezang-Havers leggen de raadsleden uit, dat het aankoopvoorstel past in het gemeentelijk binnenstadsbeleid. Het onttrekken van tweeduizend vierkante meter winkelruimte is een belangrijk onderdeel van de Visie Binnenstad 2023. Door zelf de regie te nemen, ontstaat een zogeheten ‘multiplier’: een aanjager die andere functies stimuleert – met een versterking van de binnenstadseconomie.

Drie miljoen subsidie

Het tweetal merkt op dat de gemeente drie miljoen euro landelijke subsidie voor leegstandsaanpak heeft aangevraagd én toegekend gekregen. “Dit is een cofinanciering. De gemeente moet ook zelf bijdragen. Als we echt werk willen maken van onze doelstellingen, dan moeten we eigenaar worden en een plan maken voor maatschappelijke meerwaarde.”

Wethouder Dominique Hopmans verdedigt de snelheid van het besluit. “Steeds meer gemeenten nemen de regie als de markt dat niet doet. Het pand kan een aantrekkelijke plek worden voor publieke functies zoals een bibliotheek. Dit plan is een investering in de toekomst van de binnenstad.”

Financiële haalbaarheid

Gertjan Huismans (VVD) staat stil bij de financiële risico’s. “Waarom wordt deze deal onder stoom en kokend water doorgezet? Er zijn te veel onzekerheden.” Selin Karar (GroenLinks-PvdA) vindt de aankoopsom van 3,57 miljoen vooral heel veel geld. “We moeten elke euro voor het sociaal domein twee keer omdraaien, en hier kunnen we wél geld voor vinden?” Er komen zeker nog kosten bij: anderhalf miljoen voor de verbouwing en daarbij is nog geen rekening gehouden met de verplichte verduurzaming van de ruimte.

Ufuk Cuman (D66) ziet wél kansen: “Risico’s nemen hoort erbij. Kijk naar het oude Suikerlab, dat nu een succes is. Dit kan de binnenstad redden.”

Taxatierapporten geheim

Wethouder Hopmans ziet de aankoop vooral als een investering – en niet als kosten. “Het is iets heel anders dan geld uitgeven aan het sociaal domein.” De wérkelijke waarde van het gebouw blijft voor de buitenwereld echter een goed bewaard geheim: wethouder Letty Demmers wil de raad geen openbare inzage geven in de taxatierapporten – deze zijn voor de raad alleen onder strikte geheimhouding in te zien. En wat de tijdsdruk betreft, daarvoor kan de verkoper diverse redenen hebben – bijvoorbeeld fiscaal. “Dat hoort allemaal bij de onderhandelingen.” Voor haar gaat het spreekwoord ‘haast en spoed is zelden goed’ in dit geval niet op. “Als je ergens voor gaat, dan moet je juist haast maken.” Overigens heeft het college nog niets ondertekend: “We tekenen pas, als de raad instemt met de koop.”

De gemeenteraad neemt donderdag 19 december een besluit over de aankoop. De VVD komt mogelijk met een motie of amendement, om voorwaarden te stellen aan de koop – de BSD overweegt een motie voor een leegstandsverordening.

Lees ook: Voormalige Bergse V&D in beeld als cultuurcentrum: aankoopkosten 3,57 miljoen