Bergen op Zoom

Bergse raad spreekt zich uit: behoud huisartsenpost en ziekenhuis

Demonstrerende activisten van de SP, met rechts het Thoolse raadslid Theo Korevaar.

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse raad wil de sluiting van het Bergse ziekenhuis Bravis voorkomen en de huisartsenpost in Bergen op Zoom houden. Een overgrote meerderheid van 28 van de 32 aanwezige raadsleden stemde vóór de motie van GBWP en Lijst Linssen. Wethouder Mignon van der Zwan heeft de motie weliswaar ontraden, maar dat heeft de raadsleden niet kunnen weerhouden.

Aan het eind van een lange raadsvergadering, die tot ruim na middernacht duurde, stemde de Bergse raad vrijdag vóór het voorstel voor een tweesporenbeleid: enerzijds roept de motie het college van B&W op de gesprekken met Bravis voort te zetten, over het behoud van een zo breed mogelijke polikliniek. Tegelijk dient wethouder Van der Zwan contact te leggen met alternatieve aanbieders van zorg en zorgverzekeraars. Mogelijk óók uit België, om de mogelijkheden te bespreken en onderzoeken om zorgverlening in de vorm van een ziekenhuis, te behouden.

Businesscase

Tegelijk zou het college de voorbereidingen moeten starten voor een businesscase. Een werkplan voor een ‘doorstart’ van het Bergse ziekenhuis. Over krap drie maanden zijn er verkiezingen. De uitvoering van deze businesscase is daarom een taak van de volgende college- en raadsperiode, al dan niet ondersteund door een klankbordgroep. De Bergse raad stuurt de motie bovendien door naar de gemeentebesturen van Steenbergen, Woensdrecht, Tholen en Reimerswaal, alsmede naar de minister en Tweede Kamer.

Bevoegdheid Bravis

Tegenstemmen kwamen van Lokaal Realisme en Samen0164. Fractievoorzitter Rian Govers van Lokaal Realisme stelt, dat de gemeente niet over het ziekenhuis gaat. Volgens Govers is dat een bevoegdheid van Bravis zelf. Haar fractie steunt de redenering van wethouder Van der Zwan, maar staat daarmee alleen in de Bergse gemeenteraad.

Protestactie

Eerder op de avond was vóór het Bergse stadhuis een protestactie van de SP in West-Brabant en Tholen. De demonstranten kwamen ook op voor het behoud van het Bergse ziekenhuis, maar stonden voor een leeg stadhuis. Een bewuste actie, zei woordvoerder Niels Minnaard. De SP wilde vooral een signaal afgeven. De Bergse raadsleden vergaderden online. Vanwege de coronabeperkingen was er geen fysieke vergadering in de raadszaal mogelijk.