Bergen op Zoom

Gesteggel in Bergse raad over verdeling woningbouw op Brombeer

Het voormalige terrein van de Brombeer, gezien vanaf de rotonde bij de Markiezaatsweg, (Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

Woningbouw houdt de Bergse raad bezig, en met name de verdeling van het type woningen. “Het gaat er niet om hoevéél je bouwt, maar voor wíe je bouwt”, zegt Adam Ahajaj (PvdA-GroenLinks). Voor de nieuwe wijk Wal 2, op het voormalige Brombeer-voetbalterrein, zouden té weinig betaalbare woningen komen. “Een erfenis uit het verleden.” Toch stemt de raad unaniem voor het bouwplan.

In het huidige bestuursakkoord zijn echter afspraken gemaakt, later bevestigd in de regionale Woondeal, voor een percentageverhouding van dertig-veertig-dertig voor goedkope, middeldure en dure woningbouw.

Woonbehoefte

Patrick van der Velden van oppositiepartij GBWP wil ook dat de woonbehoefte duidelijk op tafel komt, zoals de raad deze periode heeft afgesproken. “Pak dit spoedig op en probeer daar nog vóór de begrotingsbehandeling zicht in te brengen”, is zijn oproep naar wethouder Van Aken. Behalve PvdA-GroenLinks en CDA/V-BoZ, die in andere projecten extra sociale woningbouw wil inbrengen, vindt GBWP het “behoorlijk stil aan de overkant van de coalitie.”

Breder kijken

GBWP vindt dat de coalitiepartijen zich teveel vastpinnen op de percentages uit het akkoord. “Als we rondom de Wal in Borgvliet kijken, dan is daar nog heel veel sociale bouw in de bestaande hofjes.” En daarmee is de wijk in balans, stelt Van der Velden. “Daar moet je breder naar kijken.”

Onderzoek

Het klopt dat er een regionaal onderzoek naar woningbehoeften komt, zegt wethouder Van Aken. De Bergse raad kan de uitkomsten hiervan in het eerste kwartaal van 2024 tegemoet zien, belooft hij.