Bergen op Zoom

Bergse raad wil plaatselijke slachtoffers toeslagenaffaire achterhalen

Foto: Pixabay.com

Han Verbeem Han Verbeem

Steeds meer onverkwikkelijke details komen boven water in het landelijke onderzoek naar de kindertoeslagenaffaire. Ook de Bergse politiek wil weten hoeveel mensen in de gemeente het slachtoffer zijn geworden door onterecht teruggevorderde toeslagen van de Belastingdienst. Donderdag nam de raad een door de SP en PvdA ingediende motie aan.

Door: Han Verbeem

Het is niet de eerste keer dat de kwestie in Bergen op Zoom aan de orde komt; eerder dit jaar had de PvdA al schriftelijke vragen gesteld aan het Bergse college van B&W. Het college probeert al geruime tijd de slachtoffers binnen de gemeente in beeld te krijgen; tijdens de raadscommissie van 8 december had wethouder Jeroen de Lange de raad al toegezegd zich tot het uiterste in te spannen. Echter, de Belastingdienst weigert het college inzage te geven in de persoonsgegeven. “We zijn aan handen gebonden”, zo sprak wethouder De Lange donderdag de raadsleden toe. Wel probeert de gemeente om de getroffenen op andere wijzen alsnog te achterhalen, beloofde De Lange, met het plaatsen van oproepen op de gemeentelijke website en op Facebook.

Alleen GBWP tegen

Feitelijk is de motie van de SP daarmee overbodig geworden, betoogde de wethouder, want het verzoek om de slachtoffers in beeld te krijgen wordt immers al uitgevoerd. GBWP-fractievoorman Aydin Akkaya verweet de socialisten dat het een voorstel “voor de bühne” zou zijn en stemde met zijn fractie daarom tégen deze motie; ook nadat de tekst op verzoek van De Jonge enigszins werd aangepast om deze meer uitvoerbaar te kunnen maken. De partijen in de Bergse gemeenteraad, uitgezonderd GBWP, stemden vervolgens vóór.