Bergen op Zoom

Bergse raad zoekt aansluiting bij Zeeuwse spoorlobby: ‘Samen sterker’

Station Bergen op Zoom.

Han Verbeem Han Verbeem

“We willen bij NS en ProRail nét iets meer voor elkaar krijgen. Want alleen ben je maar allen.” Daarom wil PvdA/GroenLinks aansluiting bij de Zeeuwse lobby voor betere spoorverbindingen, zegt het Bergse raadslid Yusuf Kaplan. Het voorstel van zijn fractie krijgt een unanieme steun van de gemeenteraad van Bergen op Zoom.

Andere partijen vinden het een enorm sympathieke motie. “Reizen met de trein biedt immers een goed alternatief voor de auto”, zegt Stefaan Verheugt van CDA/V-BoZ, zijn partij dient het voorstel daarom mee in.”

Stevige vuist

“We zullen ons met Zeeland moeten verenigen om een stevige vuist te maken”, zegt ook Reinoud Krijnen (Samen0164). Volgens hem zou Bergen op Zoom ook toenadering tot de Zeeuwse Commissaris van de Koning moeten zoeken – de voormalige Bergse burgemeester Han Polman. En BSD-voorman Louis van der Kallen, die al ruim 35 jaar meedraait in de gemeenteraad, weet dat de grootste inzet vanuit Zeeland komt vanuit de Reimerswaalse gemeenteraad. “Die hebben tenslotte drie stations voor vijf dorpskernen.”

Nieuwe woningen

D66-raadslid Berend Doedens vindt een goede OV-verbinding met de Randstad een voorwaarde bij de bouw van zevenduizend nieuwe woningen. En VVD-woordvoerder Gertjan Huismans verwijst naar de slechte aansluiting van de treinverbindingen in Roosendaal.

GBWP vraagt zich af of er ook een afzonderlijke Bergse lobby moet komen, richting politiek Den Haag en NS/ProRail. En raadslid Aydin Akkaya van Bergs Collectief wil dat de vijf landelijke partijen in de Bergse raad hun fracties in de Tweede Kamer benaderen om ook daar een pleidooi te voeren voor een betere bereikbaarheid per spoor. “Binnen onze partij kunnen wij dat in elk geval zeker bewerkstelligen”, reageert Kaplan.

Steun in de rug

Wethouder Hans-Peter Verroen heeft inmiddels zijn collegawethouder in Goes benaderd, reageert hij naar de raadsleden. “We werken al goed samen en deze motie kunnen we als een steun in de rug gebruiken om daarin verder te gaan.” Via de link met de gemeente Goes zoekt het Bergse college ook toenadering met het provinciebestuur in Middelburg. “En dan benaderen wij ook de Brabantse gedeputeerde”, aldus Verroen.