Bergen op Zoom

Bergse Roy (33) doet mee aan nieuw seizoen Lego Masters

Redactie Redactie

Acht koppels strijden vanaf zaterdag 13 maart voor de felbegeerde titel van LegoMaster van Nederland en België. In het tweede seizoen doet onder meer Roy Franssen mee. De 33-jarige legofanaat, geboren en getogen in Bergen op Zoom, maar tegenwoordig woonachtig in het Belgische Lommel, doet samen met zijn Belgische vriend mee aan het televisieprogramma LegoMasters. De spelshow, waarbij wekelijks één koppel het spel moet verlaten, is vanaf zaterdag 13 maart te zien op RTL4.

Door: Maarten Elst (tekst) en Vincent Krijtenburg (video)

Acht teams uit België en Nederland staan wekelijks tegenover elkaar in Lego Masters, een spelshow op RTL4 (Nederland) en VTM (België). Wekelijks werken de koppels aan een thema en krijgen ze diverse opdrachten waarna de brickmaster aan het eind van de aflevering het minst presterende koppel naar huis stuurt. Roy Franssen, geboren en getogen in Bergen op Zoom, doet samen met zijn Belgische partner mee aan het televisieprogramma.

Toch ingeschreven

,,Nog voor het eerste seizoen vorig jaar begon, waren er al heel veel mensen die ons tipten”, vertelt de 33-jarige legofanaat. ,,Toen dachten we: ja, hoor. Wij gaan echt niet op televisie met lego spelen. Maar toen zagen we het eerste seizoen (van Lego Masters, red.) en toen dachten we: eigenlijk is dit wel een heel vet programma. Als de brickmaster opdrachten uitlegde, zaten we constant met elkaar te overleggen van hoe wij dat zouden aanpakken. Na de seizoensfinale van vorig jaar kwam de reclamespot waarbij je je kon inschrijven voor het tweede seizoen. We keken elkaar aan en dachten: we doen eens gek. En zo zijn we tot in de uitzending geraakt.”

Bijzonder naamplaatje

Franssen mag nog niet al te veel verklappen over het aankomende seizoen van Lego Masters. Wel heeft hij al een mooi aandenken overgehouden aan de spelshow. In zijn woonkamer in het Belgische Lommel staat een naamplaatje van hem dat tijdens het tweede seizoen wordt gebruikt. ,,Op het naamplaatje moest je aangeven wat voor jou belangrijk is. Ik heb mijn ouders afgebeeld. Maar ook het theater, ik sta graag in het theater. Mijn vriend is graag achter de schermen actief, die staat er natuurlijk ook op. Ook ben ik een enorme Disney-fan, maar natuurlijk ben ik mijn roots niet vergeten: op mijn naamplaatje staat een blauwe schuit met een kleine krab afgebeeld.”

Het wordt volgens Franssen een heel ander seizoen dan het eerste seizoen. Presentatoren Ruben Nicolai en Kürt Rogiers en de brickmaster krijgen volgens de Bergse legoliefhebber nog uitdagendere en spectaculairdere bouwwerken te zien. ,,In het eerste seizoen was ik bij sommige momenten al super erg verbaasd bij het zien van sommige bouwwerken, maar dit seizoen zitten er toch wel een aantal opdrachten bij waarvan je je op voorhand al afvraagt hoe we het kunnen maken.”

Geen moment rust

De Bergenaar spreekt van een ‘bijzondere ervaring’ om met Lego Masters mee te doen. ,,Wat mij vooral is bijgebleven is dat alles wordt gezien en gehoord. Er is geen moment in de tv-studio dat je een momentje voor jezelf kan pakken, echt elk moment ben je in beeld.”

In het eerste seizoen van het televisieprogramma was te zien dat veel deelnemers stressvolle momenten beleven in hun race tegen de klok. In een bepaald aantal uur moeten de kandidaten een bouwtekening maken en volledig uitwerken. ,,Je staat constant aan”, zegt Franssen daarover. ,,Er is geen moment om achterover te leunen. Dat is iets wat wel heel spannend is, heel enerverend, maar tegelijkertijd ook leuk. Het levert echt dingen uit je handen op die je van tevoren niet zou verwachten.”

Voorproefje

In zijn huis in Lommel staat een levensgroot sculptuur van Mickey Mouse, het favoriete Disney-personage van Franssen. Het is een voorproefje van wat kijkers kunnen verwachten tijdens Lego Masters. ,,Dat noemen ze sculpten”, legt hij uit. ,,We hebben laag voor laag, aan de hand van een afbeelding, hebben we helemaal zo goed mogelijk na proberen te maken.

In Vlaanderen is de eerste aflevering al op zaterdag 6 maart te zien op VTM, in Nederland is de eerste aflevering een week later te zien op RTL4. De uitzending begint om 20.00 uur.