Bergen op Zoom

Bergse Sam is weer mobiel na succesvolle crowdfundactie

Maarten Elst Maarten Elst

Pakjesavond valt vroeg dit jaar voor Sam en Mark de Witte. Na een succesvolle crowdfundactie in het voorjaar mochten vader en dochter zaterdagochtend een spiksplinternieuwe rolstoelbus ophalen bij Peugeot Bergen op Zoom. Met de rolstoelbus kunnen Mark en Sam stukken eenvoudiger samen op pad. De Bergenaar is nog altijd sprakeloos over wat de crowdfundactie allemaal teweeg heeft gebracht.

Door: Maarten Elst

Hij kan zijn naam wel honderd keer zeggen, maar voor de zekerheid heeft Mark de Witte een schermafbeelding gemaakt van de crowdfundactie. Bij het openen van zijn telefoon wordt hij toch weer even stil. ,,Vrijdag 12 juni deed ik mijn verhaal bij ZuidWest TV. In de nacht van zaterdag op zondag ging ik slapen met ruim 4.800 euro op de teller en zag de volgende ochtend een melding van 5.170 euro op mijn telefoon. Nieuwsgierig als ik was heb ik toch gelijk gekeken en was dat bedrag niet het saldo, maar een donatie”, aldus De Witte.

De Bergenaar knipperde een paar keer met zijn ogen, ververste de doneerpagina, maar het streefbedrag van 10.000 euro stond daadwerkelijk op de website. ,,De donatie vond plaats terwijl ik sliep, dus ik heb voor de zekerheid Hisham Fahmy, de donateur, een berichtje gestuurd of hij niet per ongeluk een getal te veel had ingevoerd. Toen dat niet het geval bleek te zijn, daalde het in bij mij. Ik ben Hisham en alle andere donateurs echt ontzettend dankbaar.”

Rolstoelbus

Een klein halfjaar later is de rolstoelbus voor Sam helemaal gereed. Met een ingebouwde rolstoellift staan Sam, haar rolstoel en vader Mark in een paar seconden van straat in de bus. ,,Sam weegt dertig kilo, die rolstoel ook nog eens dertig kilo plus het onderstel. En een mens heeft maar één rug”, lacht De Witte. ,,Het vervoeren van Sam begon steeds zwaarder te worden, dit biedt een oplossing. Nu is het een fluitje van een cent, we kunnen nu vaker uitstapjes maken.”

Naast Peugeot Bergen op Zoom, die voor een korting van twintig procent zorgde, en de vele donateurs is De Witte nog een hoop mensen dankbaar. ,,Stichting Wij zien je wel heeft ontzettend veel betekend voor ons, maar ook een aantal fondsen. Ook de gemeente Bergen op Zoom heeft haar steentje bijgedragen, het geeft een ontzettend warm gevoel dat iedereen je in zo’n moeilijke tijd zo steunt. Ik ben er helemaal sprakeloos van.”