Bergen op Zoom

Bergse stadhuisklok blijft stil tijdens jaarwisseling: mechaniek defect

Han Verbeem Han Verbeem

De luidklok van het Bergse stadhuis blijft stil tijdens Oud en Nieuw. Waar elders in Bergen op Zoom om middernacht de kerkklokken luiden, zal het stadhuisklokje moeten zwijgen: het luidwerk blijkt namelijk defect, zo laat CDA-raadslid Hans-Peter Verroen weten. Het euvel is niet op korte termijn te verhelpen.

Door: Han Verbeem

Het Bergse CDA kwam tijdens de raadsvergadering van 17 december met een motie om de kerkklokken rond middernacht te laten luiden, als alternatief voor het ontbreken van vuurwerk. Zo zou het nieuwe jaar tóch op een feestelijke manier worden ingeluid: in de letterlijke betekenis van het woord. De kerken hebben enthousiast gereageerd op het initiatief en geven ook gehoor aan het plan.

Vergeten bestaan

Raadlid Louis van der Kallen (BSD) merkte tijdens de raadsvergadering op dat ook het stadhuis een eigen luidbel heeft. Deze werd in vroeger tijden voorafgaand aan de raadsvergaderingen geluid, om de Bergse politici op symbolische wijze op te roepen tot de raadsvergadering. Deze gewoonte is echter al vele jaren geleden in onbruik geraakt en de bel leidt sindsdien een vergeten bestaan.

Catharinakapel

Het langdurige stilzwijgen heeft er toe geleid dat het mechaniek niet meer functioneert. Daar is de raadsgriffie van Bergen op Zoom woensdag achter gekomen, aldus Verroen. Het CDA-raadslid zal overigens zelf ook zijn steentje bijdragen aan de middernachtelijke actie bij de gebedshuizen in de gemeente Bergen op Zoom. Hij zal de torenbel van de Catharinakapel luiden, zo heeft Verroen aangekondigd. Via social media zal het inluiden van het nieuwe jaar te volgen zijn.