Bergen op Zoom

Bergse synagoge uit de verkoop gehaald: college geschrokken van reacties

Foto: ZuidWest Update

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse college van B&W heeft de synagoge voorlopig uit de verkoop gehaald. Dat heeft wethouder Barry Jacobs donderdagavond bekendgemaakt bij ZuidWest TV, tijdens de uitzending van het programma M2. Daarmee komt het college tegemoet aan de heftige kritiek die de afgelopen dagen op het besluit is geuit. Met name op Facebook is geëmotioneerd gereageerd op de plannen om het monument van de hand te doen. Op 19 november gaat het college met de Bergse raad in debat over de lijst van tien verkoopbaar verklaarde panden.

Door: Han Verbeem

Het voormalige gebedshuis is momenteel in gebruik als museum en als herdenkingsruimte. Een expositie in de synagoge herinnert aan de voormalige Joodse gemeenschap in Bergen op Zoom, die in de oorlog in de vernietingingskampen is vermoord. Wethouder Jacobs had de reacties niet verwacht. “Het is de bedoeling dat het pand alleen verkocht wordt, als het ook in de toekomst een synagoge kan blijven. Blijkbaar hebben we dat onvoldoende duidelijk kunnen maken”, sprak hij in de uitzending. “We begrijpen de onrust, dat mensen emotioneel reageren.”

Mailbox ontploft

Inmiddels is het pand van de verkooplijst van tien verhandelbare objecten gehaald. “We gaan hierover op 19 november verder met de raad in gesprek”, kondigt de wethouder aan. Behalve de synagoge zijn ook andere monumentale panden dezer week in de verkoop gezet, waaronder de Hof van Ram in Halsteren, de Borgvlietse molen en de Blokstallen III. Er is inmiddels al belangstelling voor de objecten. “De mailbox van de behandelend ambtenaar is ontploft”, aldus Jacobs. “Zelfs voor het kleine spuihuisje op de Kaai is belangstelling.”

Zorgvuldigheid

Ook voormalig erfgoedambtenaar Tom van Eekelen, sinds kort gepensioneerd, is deze week naar zijn zeggen geschrokken door de aangekondigde verkoop van de monumenten. “Vooral omdat de panden in gebruik zijn door verenigingen. Ik heb telefoontjes gehad van vrijwilligers die zich overvallen voelen door het bericht.” Jacobs belooft echter: “De komende periode wordt niemand op straat gezet. We zijn met iedereen in gesprek.” Overigens voorziet Van Eekelen ook kansen om monumentale gebouwen aan particulieren van de hand te doen. “KIjk maar naar het Klein Arsenaal, daarin is nu een tandartspraktijk gevestigd en dat ziet er heel netjes uit.” Bergen op Zoom heeft veel monumenten en daarin moeten keuzes gemaakt worden, aldus Van Eekelen. “Maar handel niet overhaast en hou rekening met de gebruikers.”