Bergen op Zoom

Bergse ULU-moskee ‘veel meer dan gebedshuis’

Foto: Ulu Moskee

Herbert Kats Herbert Kats

De Turkse ULU moskee gooit vrijdag, zaterdag en zondag bewust ‘de deuren wagenwijd open’. Dat benadrukt volgens bestuurslid Sahin Ergec dat de moskee veel meer is dan alleen een gebedshuis.

In het ZuidWest-interviewprogramma M2 zegt Ergec dat de open dagen rond het Cultureel Festijn juist bedoeld zijn om uit te dragen dat de moskee echt onderdeel is van de Bergse samenleving. “Het is ook veel meer dan een gebedsruimte. Iedereen is welkom.”

Nederlanders met Turkse roots

Dat klinkt misschien bijzonder, maar zeker niet voor de ULU moskee. De gebruikelijke activiteiten daar gaan het hele jaar door al verder dan de erediensten. Ergec ziet hierin de hand van het nieuwe bestuur dat zowel uit mensen bestaat die in Turkije werden geboren als uit ‘Nederlanders met Turkse roots’, zoals hij zelf.

Die typering is volgens hem ook van toepassing op de nog jonge imam Bünyamin Yildiz. Die brengt bovendien mee dat hij ook in het Nederlands kan preken, terwijl andere imams vaak enkel in het islamitisch hun diensten verzorgen. En na vijf jaar weer vertrekken.

Kinderparadijs

De open dagen geven breed de kans om eens nader kennis te maken met de Bergse moskee. Speciaal voor de gelegenheid is er een kinderparadijs in de gebedsruimte.” En natuurlijk is er veel te eten en te drinken. Buiten staan er tenten en is in vuurkorven voorzien.

Jongeren

“We proberen het er ook ‘leuk’ te maken”, verzekert Elgec. “We zijn erg met jongeren bezig en doen bijzondere dingen, zoals toneelstukjes.” Daarnaast worden er doordeweeks in de moskee lezingen gegeven. Er wordt zelfs samen voetbal gekeken. Ergec: “Zo zoeken we de verbinding.”

De Ulu Moskee ligt aan de Van Heelulaan in Bergen op Zoom. Op zaterdag en zondag worden er om 13.00 uur en 16.00 uur rondleidingen gegeven.

Kijk hier het interview met Sahin Ergec in de talkshow M2 terug.