Bergen op Zoom

Bergse VVD ziet toename van ‘spookfietsen’ in binnenstad

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Gertjan Huismans van VVD Bergen op Zoom constateert dat de Bergse binnenstad met steeds meer zogeheten spookfietsen wordt vervuild. Dat schrijft hij zondag in een brandbrief aan het college van B&W. Meldingen van een buurtpreventieteam worden volgens hem niet opgevolgd. Het raadslid krijgt meldingen van overlast bij onder meer het station, naast de Jumbo in de Burgemeester  Van Hasseltstraat en ter hoogte van Hotel De Schelde.

Gedumpt

De spookfietsen, zoals de VVD die benoemt, zijn gedumpte wrakken die door gebruikers onbeheerd worden achtergelaten. Ze staan in rekken of tegen muren gestald. Voorheen konden burgers melding maken bij Stichting Samen Werken, maar deze organisatie is sinds enkele maanden ter ziele. De Bergse VVD vraagt het college om op te treden: volgens Huismans wordt er nauwelijks gehandhaafd en weten burgers niet waar ze nu met meldingen terecht kunnen.

Nauwelijks respons

“Ons bereikt ook het signaal van inwoners dat de meldingen die worden gedaan op de Buitenbeter-app niet leiden tot opvolging of beantwoording”, zo schrijft Huismans in zijn brief.  “Dat zien wij als zeer teleurstellend, omdat juist de signalen vanuit een buurtpreventieteam en inwoners serieus genomen moeten worden zeker als het gaat om meervoudige meldingen.”

Buurtpreventieteams

De Buurtpreventieteams vormen in Bergen op Zoom een belangrijke schakel in de sociale veiligheidsketen, stelt het liberale raadslid. “Deze verdienen serieus genomen te worden zoals dat eigenlijk voor iedere inwoner geldt die een melding doet op de Buitenbeter-app”, merkt Huismans op. De Bergse VVD roept daarom het college op om het functioneren van deze app tegen het licht te houden.”En daarbij te monitoren op de opvolging van meldingen en melders een respons te geven over de status van de melding. Dat kan eenvoudig ingebouwd worden op de app zodat melders geïnformeerd blijven over de reactie- en opvolgingstermijn.”