Bergen op Zoom

Bergse Westersingel krijgt een totaal nieuwe inrichting en uitstraling

Het grasveld waar ooit de brandweerkazerne stond, met op de achtergrond de Stoelemat en het parkeerplaatsje dat wellicht ook op de schop gaat.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het project heet Stadsreparatie Westersingel, en wordt vooral een hele operatie. Van de kruising bij de Bergse Dumphal tot voorbij de Gevangenpoort gaan die straat en veel naastgelegen percelen een volledige metamorfose krijgen. Met respect voor het verleden en oog voor de toekomst, aldus het college.

Er zijn maar liefst vier wethouders bij betrokken, vertelt Letty Demmers namens het college. Maar die gaan niet zelf de plannen maken. Samen met een externe projectbegeleider gaan de gemeente en belanghebbenden, waaronder Stadlander en huizenbezitters, werken aan een plan om van de Westersingel weer een stukje stad te maken dat past bij Bergen op Zoom. Ook de eigenaren van de Stoelemat willen meedenken, volgens Demmers. “Die realiseren zich heel goed dat het gebouw niet de architectuurprijs verdient.”

Historisch maar duurzaam

Het idee is in ieder geval om de snelheid eruit te halen en de functie van een soort randweg om het centrum is volgens het college ook niet meer nodig. Of in ieder geval niet meer gewenst. De straat moet wel dezelfde naam behouden maar verder veel meer een verbinding vormen met de binnenstad en het Havenkwartier. In een sfeer en uitstraling die past bij het historische Bergen op Zoom maar ook ingericht en gebouwd op een wijze die duurzaam, waar mogelijk gasloos en toekomstbestendig is.

Mogelijk zelfs Mineurplein

De wethouder vertelt dat het project zich niet beperkt tot de straat. Ook het onkruidveld dat achterbleef nadat de brandweer vertrok, het parkeerterreintje bij de Koepelstraat en de huizenblokken van Stadlander worden onder de loep genomen. Mogelijk wordt zelfs het Mineurplein onderdeel van het geheel.

De projectgroep neemt bij het bekijken van wat kan en wenselijk is zeker ook eerdere plannen mee, zoals die bijvoorbeeld eerder voor de Gevangenpoort ontstonden. Er was jaren terug al sprake van om de brug aan de zijde van de singel terug te brengen. Eind december wordt de gemeenteraad bijgepraat over de beoogde aanpak.