Bergen op Zoom

Bergse wethouder Jacobs doet gooi naar Kamerzetel: ‘Ook goed voor Bergen’

Archieffoto: ZuidWest TV

Han Verbeem Han Verbeem

Wethouder Barry Jacobs denkt dat hij juist vanuit de Tweede Kamer veel kan doen voor Bergen op Zoom. De VVD’er wil zich verkiesbaar stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Jacobs is door zijn afdeling, VVD-Scheldebrug, voorgedragen voor een verkiesbare positie. Maar het is nog niet zeker of de Bergenaar een plaats op de lijst krijgt toegewezen. Daarover beslist een landelijke commissie, zegt Jacobs. De leden van de VVD stellen eind dit jaar de voorgedragen lijst vast via een ledenraadpleging.

Het is niet de eerste keer dat Barry Jacobs zijn landeijke ambities kenbaar maakt. Vier jaar geleden behaalde hij een niet-verkiesbare 64e plaats op de lijst. Hij kon alleen met voorkeursstemmen in de Kamer komen. Dat is hem toen niet gelukt.

‘Beter voor Bergen’

Hoewel Jacobs pas zes weken geleden aan de slag is gegaan als ‘neutraal’ wethouder beëdigd in het nieuwe zakencollege van Bergen op Zoom is het volgens hem geen onlogische stap. “Ik ben voorgedragen door VVD-Scheldebrug. Juist nu is het goed dat er lokale politici in de Tweede Kamer terechtkomen. Ik ben wel verrast dat het naar buiten is gekomen, het zit nog in een pril stadium, mogelijk haal ik de verkiesbare plaatsen niet.”

“Ik heb me de afgelopen twee jaar hard ingezet voor het sociaal domein”, vervolgt Jacobs. “Alle vragen die inwoners hebben, heb ik het hoofd kunnen bieden. Je ziet alleen dat we het als gemeente Bergen op Zoom niet alleen aankunnen, we zijn afhankelijk van het rijk. We hebben in Bergen op Zoom een probleem, daarmee zijn we niet de enige. Den Haag is de plek om de juiste dingen te doen.”

‘Ongemakkelijk’

Voor een aantal politici kwam de openlijke sollicitatie naar een Kamerzetel daarom als een verrassing. Oud-formateur en huidig politiek leider van de grootste raadspartij GBWP, Arjan van der Weegen, noemde het nieuws zelfs ‘ongemakkelijk’.

Van der Weegen verwacht dat het nu zittende college de rit zal afmaken tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Maar het wethouderschap en het Kamerlidmaatschap zijn niet combineerbaar; als Jacobs een verkiesbare plaats krijgt toegewezen én hij wordt gekozen, dan zal hij een keuze moeten maken. Van der Weegen hoopt dat Jacobs dan kiest voor Bergen op Zoom.

Een stem in Den Haag

Voor de Bergse VVD-fractie is Jacobs een zeer serieuze kandidaat voor de Tweede Kamer. “Het is belangrijk dat er voloende politici zijn uit de regio West-Brabant en het gebied rondom Bergen op Zoom”, zegt fractievoorzitter Rian Govers. “Zeker bij WMO en Jeugdzorg mist politiek Den Haag nu nog de aansluiting met de gemeenten. Barry heeft zich jarenlang keihard voor het sociaal domein ingezet en hij weet als geen ander hoe sterk de gemeenten onder druk staan.” Jacobs geldt als een daadkrachtige, ambitieuze en relatief jonge bestuurder die volgens Govers kan rekenen op een breed draagvlak. “We bereiden ons voor op de campagnetijd”, zegt ze.