Bergen op Zoom

Bergse wethouder Van der Velden reageert op subsidie PopMonument

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Volgens wethouder Patrick van der Velden heeft het Bergse college een hele goede reden om een bedrag van 15.000 euro toe te kennen aan de aangepaste editie van PopMonument. Het is voor de uitstraling van de stad een heel belangrijk festival en levert mogelijk ook vervolgbezoeken op.

Het college heeft, op basis van het onlangs met bijna alle politieke partijen gesloten focusakkoord, laten weten fors te bezuinigen op zo goed als alles. Eerder deze week nog meldde wethouder Mignon van de Zwan dat eigenlijk niets en niemand die pijn bespaard blijft. Toch werd woensdag duidelijk dat er wel 15.000 euro gaat naar de versoberde corona-editie van PopMonument. Het wordt één avond muziek waar in totaal 240 bezoekers bij welkom zijn. Collegelid Patrick van der Velden noemt het een investering die zich terugbetaalt.

Vooruit kijken

“We organiseren al zes jaar PopMonument”, vertelt Van der Velden. “Het is een prijswinnend erfgoedconcept, dat tegenwoordig onder een zelfstandige stichting valt. Die haalt ook elders het nodige geld binnen en kan zo dit iconische evenement organiseren, dat landelijke aantrekkingskracht heeft. Dat willen we als college borgen.”

Hij legt uit dat de gemeente hiermee ook voorbij de coronatijd kijkt. Het festival is grote kanshebber om een landelijke erkenning en bijbehorende subsidie binnen te halen van bijna anderhalve ton, bestemd voor vier edities. Daarom is het van belang dat deze editie door gaat, stelt hij.

Eén van de pijlers

Normaal gesproken steekt de gemeente zo’n 25.000 euro in het evenement. De rest van de kosten wordt binnengehaald via ticketverkoop, subsidies, sponsoring en dergelijke. Dat er dit jaar maar 240 gasten welkom zijn -voor een avond die 60.000 euro kost- vindt de wethouder te verdedigen, benadrukt hij nogmaals. Het zou een boost zijn voor de uitstraling van de stad en het leidt tot herhaalbezoeken.

“Bovendien, ook organisaties van andere evenementen kunnen nog steeds verzoeken bij ons indienen voor een bijdrage”, stelt hij gerust. Alles wordt per aanvraag beoordeeld. En PopMonument is van groot belang; “Het is één van de pijlers van onze circulaire economie en geeft onze stad en het erfgoed een gezicht.”

Goed nieuws voor de Bergse bouwers

De toegekende subsidie is her en der met de nodige verbazing ontvangen. Bas van Oevelen, voorzitter van de Stichting Vastenavend, is samen met de Bergse Bouwers nog altijd in gesprek over de eerder toegezegde en onlangs weer ingetrokken subsidie voor nieuwe bouwkoten. Hij laat vanaf zijn vakantieadres weten vooral verbaasd te zijn maar geeft er een hoopvolle draai aan: “Nu dit bekend is geworden, heb ik er alle vertrouwen in dat er voor de Vastenavend ook voldoende beschikbaar zal zijn.”