Bergen op Zoom

Bergse zomerkermis aan de Boulevard een schot in de roos!

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Slechts een paar uur slaap mag voor Frank Vale de pret niet drukken. Tot diep in de nacht was hij bezig met de afbouw van de kermis, maar maandagochtend staat hij met een glimlach van oor tot oor voor de camera. “We hebben een super geslaagde kermis gehad!”

“Je ziet weer mensen met knuffelberen lopen, suikerspinnen, gillende meiden om je heen”, blikt kermisorganisator Vale terug op de kermis die tot en met zondag aan de Boulevard stond. “We hebben gisteren 1800 bezoekers gehad op het piekmoment terwijl we er 2000 mogen hebben, dus het was nog heel even spannend. Maar gisteren was de afsluiter en de beste dag die we gehad hebben.”

Boulevard

Naar schatting bezochten 40.000 a 50.000 mensen de kermis aan de Boulevard. Voorheen was de kermis in het nabijgelegen stadspark. De nieuwe locatie viel voor de kermisexploitanten en bezoekers goed in de smaak. “Ik heb niets anders dan positieve geluiden gehoord. Het is een mooie locatie. Lekker om even overheen te lopen en het parkeren is gratis.”

Zware tijden

Dertien maanden geleden stond Frank Vale met honderden collega’s op het Malieveld in Den Haag. Ze protesteerden tegen de coronamaatregelen die funest zouden zijn voor de kermisondernemers. “Ik denk dat dat wel wat heeft uitgehaald. We hebben bewezen dat we veilig een kermis kunnen organiseren. De acties hebben de politiek wakker geschud.”

Ondanks de zware tijd voor de kermisexploitanten heeft Vale nog geen signalen gehoord van omgevallen kermisbedrijven. “De tegemoetkoming vaste lasten de gelde voor ons nagenoeg niet. Het tweede kwartaal is tot op de dag van vandaag nog niet uitgekeerd. Dat is zwaar.”

Tanken en door

Nu de Bergse kermis achter de rug is gaat Vale door nar de volgende kermis in Emmen. “Blij dat ik hier wat heb kunnen verdienen zodat ik de brandstof kan betalen om met drie trucks naar Emmen te rijden”, zegt Vale. De volgende kermis in Bergen op zoom staat op de planning voor oktober. De hoop is er met Pasen weer een kermis op de Boulevard is.