Bergen op Zoom

Beste robotjes ‘t Rijks naar regiofinale FIRST Lego League

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Zoemende robotjes rijden over een hindernisparcours om allerlei lastige opdrachten te doen. Met gespannen gezichten staan de leerlingen te kijken of de door hen gebouwde robotjes hun werk goed doen. Ze doen mee aan de FIRST Lego League, een wedstrijd voor jongeren van 9 tot en met 14 jaar in de Benelux.

Leerlingen van scholengemeenschap ‘t Rijks in Bergen op Zoom werken al heel het schooljaar aan de FIRST Lego League. Elk team moet een robot ontwerpen, bouwen en programmeren. Die robot moet opdrachten uitvoeren op een speciaal parcours en daar zoveel mogelijk punten scoren.

Op ‘t Rijks is het woensdagavond spannend welke teams er door mogen naar de regionale finale in Breda. Van de 15 teams gaan er maar 2 door, dus de concurrentie is groot. Er zijn zoveel teams, omdat alle tweede klassen van ‘t Rijks meedoen, van elke afdeling.

Heel verschillende resultaten

Michael Schoonen, docent aan ‘t Rijks: “Leerlingen van MAVO 2, HAVO 2, VWO 2 die zijn allemaal bezig met hetzelfde doel, hetzelfde project. En daar komen ook heel verschillende resultaten uit. En wat heel leuk is om te zien, dat dat niet afhankelijk is van het niveau waar ze zitten. We zien soms leerlingen op de MAVO met geweldige resultaten terugkomen, omdat die helemaal ingaan in het project. Het is leuk om deze leerlingen samen aan het werk te zien.”

Bijzonder goede samenwerking

Ook de leerlingen zelf beseffen het belang van een goede samenwerking. “Wij doen nu voor de tweede keer mee. En ons team maakt het zo bijzonder, omdat de samenwerking heel goed is. En we zijn goed op elkaar ingespeeld, dus we weten precies wie wat kan en hoe we dat willen bereiken,” vertelt een enthousiaste leerlinge. “Vanaf het begin van het schooljaar zijn we hiermee bezig. En we hebben 4 missies geprobeerd en 2 daarvan zijn gelukt.”

Winnend team verdeelde de taken

Eén van de winnende teams vertelt ook dat hun samenwerking belangrijk is om ver te komen in de FIRST Lego League. “Ja gewoon elkaar helpen en met elkaar alles gaan doen. Dus wij dachten ‘als de ene nou de basis gaat doen, de andere bouwt er op en de ander maakt het af’ en dan zo konden we wel beginnen met een goede basis. En toen hadden we ook een goede bedenking van ons plan.”

Regiofinale op 29 november

Dankzij de “goede bedenking” van het plan en de prima samenwerking, mogen de teamleden naar de regionale finale in Breda. Net als een tweede team van ‘t Rijks. Samen nemen ze het op tegen andere West-Brabantse scholen. Deze regiofinale is op vrijdag 29 november bij de Avans Hogeschool in Breda.