Essen

Speciaal bier en veel te doen rond bevrijding Essen

Foto Bevrijdingsweekend, Essen: Steve Pieter©fotografils

Foto Bevrijdingsweekend, Essen: Steve Pieter©fotografils

Herbert Kats Herbert Kats

Bevrijdingsbier en een hele reeks activiteiten in de oktobermaand. Essen pakt flink uit met de herdenking van de bevrijding. Als één van de laatste Belgische gemeenten verlosten Britse en Canadese troepen tachtig jaar geleden het grensdorp van vier jaar Duitse bezetting.

Focus ligt van 17 tot en met 20 oktober op een bevrijdingsweekend, dat wordt gehouden op het domein van de Paters Redemptoristen. De aftrap van de vele activiteiten werd onlangs al wat kleinschaliger gevierd met een bevrijdingswandeling door Horendonk.

Maple Triple

Voor de gelegenheid werd een speciaal bevrijdingsbier ten doop gehouden. De Essense Crow Mountain brouwerij maakte voor de speciale gelegenheid een Maple Bier Tripel. Tijdens de zomer is het bier op verschillende evenementen in Essen te verkrijgen. Op het bieretiket prijkt een QR-code die verwijst naar www.essen.be/80jaarvrijheid. Daar wordt het hele verhaal van de bevrijding van Essen onthuld.

Entertainment én educatie

De activiteiten worden 17 oktober hervat. Vanaf dat moment wacht een uitgebreid programma met entertainment én educatie, geeft Helmut Jaspers (de Schepen van cultuur) aan. “Want de kennis van het verleden is een belangrijke les voor de toekomst.” Steve Suykerbuyk en Pieter De Meester van de gemeentelijke werkgroep bevrijding ondersteunen die woorden: “Veel thema’s die toen actueel waren, zijn dit nu nog steeds.”

Op vrijdagavond 18 oktober is er een bevrijdingsbal: (verplichte) dresscode is de stijl van de jaren 40. Dansen op de tonen van Glenn Miller, The Andrew Sisters en Vera Lynn is dan het devies. Crooner The French Captain warmt het publiek, waarna de beurt is aan The Barnyard Big Band.

Daarna opent op zaterdag (10.30 uur) Kamp Rouwmoer de deuren. Op de terreinen van de Rommeshoef, het College en het klooster zijn scènes te zien van geallieerde, Duitse en burger re-enactment groepen. Ook is er een tentoonstelling van historische voertuigen.

‘s Zondags staan nog drie traditionele herdenkingen op het programma.