Hoogerheide

Bevrijdingsmonument onthuld in Hoogerheide

Redactie Redactie

In Hoogerheide is woensdagochtend een monument onthuld voor vier Canadese bevrijders. Het monument staat op de rotonde Nieuweweg/Scheldeweg/Raadhuisstraat.

Het monument bestaat uit 4 silhouetten van Canadese soldaten die geholpen hebben bij de bevrijding van de gemeente Woensdrecht. Op de plek van hun harten zit een maple leaf, een esdoornblad. De maple leaf is het nationale symbool van Canada.

De Verwoeste Hoek

Op de locatie waar de rotonde staat werd 75 jaar geleden flink gevochten door de Duitsers en de Canadezen. De locatie staat bekend als ‘De Verwoeste Hoek’. Bij het gevecht kwamen 70 soldaten om het leven. “We wilden een mooie locatie hebben en met de geschiedenis van ‘De Verwoeste Hoek’ leek het ons een goed idee om het monument op deze rotonde te plaatsen”, vertelt initiatiefnemer Bart van der Veen.  

Ontwerp is samenwerking

Van der Veen heeft samen met de gemeente het ontwerp voor de vier silhouetten bedacht. Plaatbewerkingsbedrijf Tummers heeft het gemaakt. Kelly Grovaarts van firma Tummers: “Wij hebben meegedacht over het ontwerp. Na de goedkeuring zijn de silhouetten lasergesneden en gelast. Ze staan al enige tijd buiten omdat het Cortenstaal is en dan krijgt het een mooie roestkleur.”

Het monument voor de Canadezen is woensdagochtend onthuld door burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht en wethouder Lars van der Beek.