Roosendaal

Bevrijdingsroute eert 79 jaar bevrijding van Roosendaal: ‘Belangrijk om te blijven doen’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Zestig militaire voertuigen, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog, reden afgelopen zaterdag door de gehele gemeente Roosendaal. Dat deden zij ter ere van 79 jaar bevrijding van Roosendaal en omgeving. De bevrijdingsroute is georganiseerd door Stichting The Dutch Polar Bears.

Sirenes, toeters, auto’s en motoren. De lange stoet reed zeker niet ongezien zijn route. “We zijn langs alle oorlogsmonumenten van de gemeente gereden”, vertelt voorzitter van Stichting The Dutch Polar Bears, Daan Breugels. “Daar hebben we mooie herdenkingen gehouden en kransen weggelegd.”

De voorbereidingen voor de bevrijdingsroute kostten flink wat tijd. “Daar zijn we echt wel een jaar mee bezig geweest”, vervolgt Breugelmans. “Het is dit jaar de derde keer dat we dit organiseren. En volgend jaar, als het tachtig jaar geleden is, dan gaan we natuurlijk hélemaal uitpakken!”

Educatieve hobby

Adriaan Loef rijdt met zijn bijzondere militaire voertuig meerdere keren per jaar met bevrijdings- of herdenkingsritten mee. Dat doet hij door heel het land. “Vorige week zijn we bijvoorbeeld nog in Limburg geweest en we zijn in de Ardennen geweest”, vertelt hij. Loef zelf is ook gekleed in de kleding zoals de veteranen van de oorlog er in die tijd bij liepen.

Er is nu meer belangstelling voor dan een paar jaar geleden.

Naast dat het zijn hobby is, is het volgens Loef belangrijk om aandacht te blijven besteden aan dit stukje geschiedenis. “Zeker in de tijd van nu. Een paar jaar geleden was er niet meer zoveel belangstelling voor, dat is nu wel anders.” In alle dorpen en in de stad staan mensen namelijk buiten enthousiast naar de stoet te zwaaien. “Er is gelukkig weer meer interesse vanuit de mensen.”

Nu extra belangrijk

De bevrijdingsroute eindigde bij het Polar Bear monument op het Kadeplein met een speciale herdenkingsceremonie. Daar was burgemeester Han van Midden bij aanwezig. “Dit is een belangrijk moment om bij stil te staan”, vertelt de burgemeester. “En nu extra gezien de situaties die we nu in de wereld hebben.”

De route symboliseert de route die de bevrijders van de regio 79 jaar geleden hebben gereden. “Sommige Roosendalers weten ook nog echt dat dat plaatsvond. Het brengt bij hun herinneringen op als ze deze voertuigen weer langs zien rijden. Maar zoiets als dit maakt het ook heel levendig voor de jongere mensen. Dit is een heel andere ervaring dan wanneer je erover leest of er een film over kijkt.”