Hoogerheide

Bewandel Brabantse zandpaden op de Dag van het Landschap

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Dag van het Landschap, Tweede Paasdag maandag 22 april, gaat dit jaar over de Brabantse zandpaden.

Wandel met de boswachter of een gids langs de zandpaden van Lindonk in Hoogerheide. En hoor alles over de natuur op en rond de zandpaden en over de geschiedenis er van. Of ga kijken in de tuinen van Landgoed Mattemburgh en in de Orangerie.

Hoogteverschillen

Het leuke aan de wandeling langs Lindonk, is dat je kunt genieten van de hoogteverschillen. Vanuit Lindonk kijk je vanuit de hoogte over het vlakke Zeeuwse land. Een deel van het bos op het landgoed is eikenhakhout dat jaarlijks wordt afgezaagd. De stammen worden gebruikt in de weervisserij. Weervisserij is de traditionele manier waarop ansjovis wordt gevangen voor de kust van Bergen op Zoom.

14 wandelingen

Op de Dag van het Landschap kun je op 14 plaatsen meewandelen met de boswachter. Je vindt het programma op de website van de Dag van het Landschap. De excursies beginnen om 12.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn geschikt voor jong en oud. Er zijn ook kortere wandelrondjes, met de tuingids van Mattemburgh.

Meedoen is gratis. Maar honden mogen niet mee. Het is verstandig om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te doen. Beginpunt van de excursies en plek om te parkeren is bij Orangerie Mattenburgh, Antwerpsestraatweg 181 in Hoogerheide.

Vossenstreken in de app

Je kunt ook zelf op pad om het Landgoed Mattenburgh te ontdekken, zonder gids. Daarvoor kun je de app ‘Vossenstreken’ gebruiken, waarmee je drie wandelroutes kunt downloaden voor kleine en grote avonturiers. Je kunt de Vossenstreken-app hier downloaden.

Gouden lepel zoeken op Eerste Paasdag

Ook op Eerste Paasdag, zondag 21 april, kun je al terecht op Landgoed Mattemburgh. Dan komt de paashaas op bezoek om graaf Floris te helpen. Want graaf Floris heeft bij het verstoppen van de paaseitjes per ongeluk zijn gouden lepel weggegooid. Iedereen mag meehelpen met zoeken. En wie de gouden lepel vindt, wint een prijs.