Halsteren

Bewoners de Bosgaard genieten een week van De Nachtwacht

Vincent Krijtenburg

De bewoners en bezoekers van De Bosgaard in Halsteren waande zich afgelopen week in het Rijksmuseum. In de centrale ontmoetingsruimte van het verzorgingshuis was een icoon van Nederland, de Nachtwacht, te zien. Niet de echte, maar wel een levensechte reproductie op ware grootte.

Omdat het voor de meeste mensen in deze periode niet mogelijk is om op pad te gaan om musea zoals het Rijksmuseum te bezoeken, brengt het Amsterdamse museum de kunstwerken naar de mensen toe. Een levensgrote replica van De Nachtwacht blijft daarbij steeds een week op elke locatie staan, zodat mensen in alle rust alleen of in kleine groepjes de Nachtwacht kunnen bekijken.

Nachtwacht on tour

Het gigantische doek van vier bij vijf meter was al te zien in verschillende ziekenhuizen, en verpleeg- en verzorgingshuizen door het hele land. Vorige week kwam het gevaarte naar Halsteren.

Leven in de brouwerij

Het bracht heel wat teweeg in De Bosgaard, zegt facilitair manager Bas van Kesteren. “Personeel en bewoners zijn ermee aan de slag gegaan. Enkele bewoners hebben zich gekleed in 17e-eeuwse kleding om wat te vertellen over de Nachtwacht. Er zijn nachtwachtdansen georganiseerd. Heel het huis stond op zijn kop. En dat is precies wat we willen: een stukje afleiding.” Gastvrouw Marianka van der Avert beaamt dat. “Er is weer leven in de brouwerij en daar zijn we wel weer aan toe na een zwaar jaar met corona.” Samen met Ben van der Heiden (cliëntenraad) en bewoners gaf zij lezingen over het kunstwerk van Rembrandt van Rijn.

Genoten

Donderdag is het kunstwerk weer opgehaald door medewerkers van het Rijksmuseum. “We hebben er een week van mogen genieten maar het proeft naar meer”, zegt Van Kesteren. “Ik hoop dat er weer wat anders voor in de plaats komt”, zegt bewoner Corry Nuijten- De Waal. “Ik kan zelf nergens meer naartoe. Als ze dan zoiets doen, dan is dat erg fijn.”

Deel dit op: