Nispen

Bewoners Grensstraat niet ingelicht over rioolwerkzaamheden: ‘Schandalig!’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Om wateroverlast in de Grensstraat tegen te gaan, wordt de riolering in de straat tussen Nispen en het Belgische Essen aangepakt. Hiervoor worden oude bomen gekapt. Nederlandse en Vlaamse buurtbewoners zijn niet ingelicht. “Typische grensproblematiek.”

Een anonieme vrouw, die aan de Nederlandse kant van de Grensstraat woont, is niet op de hoogte gesteld door de gemeente Essen. Ze dacht in eerste instantie dat er eikenprocessierupsen in de bomen zaten, die tegen haar voortuin aanstaan. Buurtbewoner Geert Jacobs, die nog nét in Nispen woont, kwam erachter dat rioleringswerkzaamheden de reden zijn.

Jacobs vindt het jammer als de bomen worden gekapt. “Die bomen hebben twee Wereldoorlogen meegemaakt en zijn verankerd in de historie van Nispen.” De gemeente Essen heeft wel aangegeven 34 nieuwe bomen te planten. Ook komen er plantvakken met eiken en heesters.

Borrelende toiletten

De bomen worden dus gekapt vanwege rioleringswerkzaamheden. De bewoners van de Grensstraat hebben de laatste jaren al veel last gehad van wateroverlast. “Tijdens hevige onweersbuien in de zomer, is er veel extreme regenval. Dat verzamelt zich via de gracht in het riool aan de grens”, aldus Jacobs. “De toiletten beginnen te borrelen. Niemand ligt er wakker van, maar ik wel.”

De gemeente Roosendaal plaatste een putje in de tuin van Jacobs, om te voorkomen dat het binnen overstroomt. Toch denkt hij dat door de werkzaamheden binnenkort de straat weer blank staat. “Ik ben daar niet bang voor. Dat staat in de sterren geschreven.”

‘Grensoverschrijdende’ communicatie

Doordat de bewoners van de Grensstraat niet zijn ingelicht over de werkzaamheden, stelt Marco Schillemans van de Roosendaalse Lijst hier vragen over. Het is overigens niet de eerste keer dat de bewoners van de Grensstraat niet worden betrokken bij zaken in hun straat. Vanwege de lockdown in België, werd de straat zomaar ineens afgesloten.

“Het gaat erom dat de gemeente Essen en Roosendaal goed met elkaar communiceren. Je ziet het daar af en toe misgaan”, aldus Schillemans. Hij vindt het belangrijk dat er ‘grensoverschrijdend’ wordt gewerkt. “Als men in België iets gaat doen wat consequenties heeft voor Nederland, of andersom, moet dat met de buren gedeeld worden.”

“We zijn een Belgische straat, maar er staan zestien Nederlandse huizen”, vertelt de anonieme bewoonster. Jacobs sluit zich bij haar aan. “Wij wonen hier ook. Wij hebben evenveel recht op dit deel van de straat als de overkant.”