Wouwse Plantage

Bezoekers leren alles over veiligheid op evenement van buurtpreventie

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het dorp Wouwse Plantage had het de afgelopen jaren flink te verduren op het gebied van veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan de martelcontainers, een drugslab en een moordzaak. Voor buurtpreventieteam Wouwse Plantage alle reden om tijdens hun jubileumjaar extra aandacht te besteden aan dit onderwerp. Dit deden ze zaterdag op de veiligheidsmarkt.

De criminele activiteiten zorgden voor een deuk in het veiligheidsgevoel van de inwoners van Wouwse Plantage. Maar dankzij inspanning van onder meer het buurtpreventieteam, de gemeente en de politie is dat gevoel weer terug volgens Rob Prop, coördinator van het buurtpreventieteam Wouwse Plantage. Samen met de vele actieve leden van het team organiseerde hij dit evenement. “We vieren hier ons tienjarige jubileum. Het evenement is alleen iets groter geworden dan we gedacht hadden”, lacht hij.

Hulpverleningsvoertuigen

Er worden demonstraties gegeven met bijtgrage politiehonden en de parkeerplaats bij Natuurpoort staan een ambulance, politieauto’s, dierenambulance en een brandweerauto. Die laatste verscheen iets later dan gepland was, omdat de brandweerlieden assisteerden bij het redden van een paard in Moerstraten. Kinderen kijken hun ogen uit in de hulpverleningsvoertuigen en vragen de hulpverleners het hemd van het lijf.

Ik vertel graag over mijn werk!

Zo nu en dan klinkt een luide sirene uit één van de wagens. Bijvoorbeeld op het moment dat wijkagent Auke Glastra een knulletje de cockpit van een politiebusje laat zien. “Het is een prachtige dag vandaag”, zegt de agent. “Ik doe dit werk nu elf jaar met veel trots, dus ik vertel graag wat we allemaal doen.”

Digitale veiligheid

Even verderop staan marktkramen waar mensen informatie kunnen inwinnen over allerhande veiligheids-gerelateerde onderwerpen en producten. Van persoonsalarmering tot veilig deurbeslag en van brandveiligheid tot WhatsApp Alert. Leden van Stichting Reanimatie Onderwijs benadrukken het belang van reanimatie. Bij de stand van het Informatiepunt Cyber Crime Wouwse Plantage wordt uitleg gegeven over een nieuwe initiatief. “In de tijd van corona heb je gezien dat cybercrime enorm toegenomen is. Als buurtpreventie willen we ook een rol spelen in de digitale veiligheid van mensen.  We hebben daarom een informatiepunt geopend in het dorpshuis waar mensen op zaterdagochtend kunnen binnenlopen met vragen over cybercrime, phishing en dergelijke”, legt de coördinator uit.

Als uitwijk locatie had de organisatie van het evenement het buurthuis geregeld. Dat bleek alles behalve nodig, want de bezoekers konden genieten van een zonovergoten dag. “Het was echt een succes. Er is veel belangstelling en we hebben zelf nieuwe aanmeldingen voor het buurtpreventieteam”, zegt Rob Prop.