Bergen op Zoom

Bibliotheek West-Brabant en gemeenten werken zeker tot 2027 samen

Herbert Kats Herbert Kats

De Bibliotheek West-Brabant zet de samenwerking met de gemeenten voort tot zeker 2027. Acht gemeenten hebben in de Bergse bieb donderdag een nieuw convenant getekend voor de periode 2024-2027. 

Na inleiding van de Bergse wethouder Letty Demmers gaf directeur Roos Herman van Bibliotheekwerk West-Brabant uitleg over wat zij typeert als ‘de echt unieke samenwerking tussen de acht gemeenten en de bibliotheek in West-Brabant’ noemt. “Heel bijzonder, dat ze zoiets echt graag willen.” De aanzet werd al in 2019 gegeven, waarna in 2020 een eerste convenant werd gesloten. 

Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert vormen samen de Bibliotheek West-Brabant. Etten-Leur blijft (nog) buiten deze organisatie; dat heeft een eigen bieb in De Nobelaer (met Digi-Taalhuis). “Maar we werken wel goed samen”, verzekert Roose Herman. 

Hechte basis 

Het moet de komende jaren dienen als hechte basis en een waarborg voor de toekomst. Ook schept het meer duidelijkheid over de doorbelastingen en kosten voor de deelnemende gemeenten.   

Een leven lang ontwikkelen

Bibliotheek West-Brabant richt zich naast Basisvaardigheden (van computergebruik tot Nederlandse taal) en Informatieverstrekking op Leesbevordering en Digitale geletterdheid. Dat zijn belangrijke bestanddelen van de missie en visie.

“We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen en zichzelf een leven lang kan ontwikkelen. We maken dit mogelijk door het stimuleren van lezen en digitale geletterdheid en het toegankelijk maken van informatie en ontmoetingen”, formuleert de organisatie het zelf.

De samenwerkende bibliotheken willen dat iedereen zich welkom voelt. “Het is een plek waar je jezelf kunt zijn, elkaar kunt ontmoeten en je jezelf kunt ontwikkelen. Hier heeft elke bezoeker zijn of haar eigen verhaal.“