West-Brabant

Bibliotheken Het Markiezaat en VANnU willen samengaan

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De bibliotheken Het Markiezaat en VANnU willen samengaan. Er zullen geen banen verdwijnen.

Er is een haalbaarheidsonderzoek gedaan, waaruit blijkt dat het goed zou zijn als de bibliotheken de krachten bundelen. Ze hebben dezelfde werkplannen en staan voor dezelfde uitdagingen. De fusieplannen worden verder uitgewerkt. Als alles goed gaat, kan de fusie op 1 januari 2020 rond zijn.

Harry van der Klink van Bibliotheek Het Markiezaat benadrukt dat de fusie geen bezuiniging is. Er wordt dan ook niemand ontslagen. Sterker nog, het is voor de bibliotheken een keiharde voorwaarde. Van der Klink: “Als de gemeenten willen besparen, gaat de fusie niet door.” Daar lijkt geen enkele sprake van, want de gemeenten in de regio hebben al laten weten het belangrijk te vinden dat de kwaliteit van de bibliotheken hoog blijft.

Nieuwe directeur

Er is na de fusie nog maar plek voor 1 directeur. Dat is volgens Van der Klink geen enkel probleem, ook niet voor zijn VANnU-collega Frédérique Assink-Aben. “Wij zitten beiden tegen ons pensioen aan. Dat lijkt een mooi natuurlijk moment om het stokje over te dragen aan een nieuwe directeur.”” Maar ze gaan pas weg als de fusie goed en naar tevredenheid is afgerond, legt Van der Klink uit. “We willen een krachtige bibliotheek achterlaten.”

Het geld dat vrijkomt door van 2 directeuren naar 1 directeur te gaan en door dubbele functies in elkaar te schuiven, is hard nodig om de kwaliteit van de bibliotheken goed te houden. “We willen de middelen die we hebben anders inzetten. Bijvoorbeeld voor innovatie, voor IT of voor marketing en publiciteit. Ook willen we actiever zijn in het voorkomen van laaggeletterdheid,” aldus Van der Klink.

Ruimere openingstijden

De bibliotheken willen dat de fusie er voor zorgt dat er niet minder dienstverlening is, maar dat het beter wordt. Als voorbeeld geeft Van de Klink het filiaal in Halsteren. Daar zit de bibliotheek in het gebouw waar vroeger de Rabobank zat. En het is daar maar beperkt open. “Dat was geen fijn besluit op te nemen,” vertelt Van der Klink. “We moeten af van die krimpfuncties. We gaan liever naar het wijkcentrum in Halsteren, met ruimere openingstijden.”

De bibliotheken Het Markiezaat en VANnU hebben samen een flinke regio onder zich. Het gaat om de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Moerdijk, Zundert, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Bergen op Zoom.