Bergen op Zoom

Bijna van de sokken gereden: wanneer grijpt de gemeente in?

Foto: PixaBay

Han Verbeem Han Verbeem

Terrasmedewerkers die op de Grote Markt door scooterrijders bijna van de sokken worden gereden…  voor de Bergse VVD’ers Dominique Hopmans en Odin Wiersma is het de hoogste tijd om aan de bel te trekken. Want wanneer maakt het college van B&W nu eens écht werk van handhaving, schrijven de twee liberale doeners dinsdag in een brief aan de burgemeester en wethouders.

Door: Han Verbeem

Aanleiding voor de brief is een klacht die de Bergse VVD ontving van een horecaonderneemster op de Grote Markt. Recentelijk zou één van de leden van haar bedienend personeel op een haar na door een voorbijscheurende scooterrijder zijn geraakt. Het ging nét goed maar het wachten is op serieuze ongevallen. En dat willen Hopmans en Wieringa zien te voorkomen. “Vroeg of laat gaat het een keer fout. Het moet klaar zijn.”

Gevaarlijke meters

Het lijkt zo vanzelfsprekend, stellen de VVD’ers, een veilige oversteek voor terraswerkers die met dienbladen de gasten van hun bestellingen voorzien. “Op de Grote Markt in Bergen op Zoom is dat anders. Daar zijn het gevaarlijke meters met het risico op een lelijke aanrijding door een voorbijrazende scooter, brommer of (elektrische) fiets.”

Collectief beu

Het voorval zou niet op zich staan, aldus de briefschrijvers, en volgens hen is er sprake van een structureel probleem: “De ondernemers aan de Grote Markt zijn het collectief beu.” Op de Grote Markt geldt een scooterverbod van 12.00 tot 22.00 uur maar de geplaatste verbodsborden blijken geen succes te hebben, stelt de VVD. “De borden zijn nauwelijks zichtbaar.”

Slimmer handhaven

Ook van de door de gemeente toegezegde handhavingsacties zou weinig zijn te merken. Het college zou volgens het tweetal nu studeren op een systeem van cameratoezicht, zoals succesvol is gebleken in Roosendaal, maar daarvoor ontbreekt de tijd. “Als het aan de Bergse VVD ligt gaat er vandaag nog gehandhaafd worden. De Grote Markt is een pronkstuk, geen racebaan of shortcut. We zullen slimmer om moeten gaan met onze handhavingscapaciteit om problemen die raken aan de veiligheid van onze inwoners te bestrijden.”