West-Brabant

Bijna verdubbeling van aantal beveiligingscamera’s in Woensdrecht

Maarten Elst Maarten Elst

In twee jaar tijd is het aantal beveiligingscamera’s in West-Brabant fors toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van VPNgids.nl. Vooral in de gemeente Woensdrecht nam het aantal beveiligingscamera’s explosief toe. Maar liefst 93,3% camera’s zijn er in de gemeente geregistreerd sinds de laatste telling in 2019. Ook in de gemeente Bergen op Zoom en gemeente Roosendaal nam het aantal flink toe. Bergen op Zoom kent bijna de helft meer aan beveiligingscamera’s, terwijl Roosendaal een stijging van 53% waarneemt.

Steeds meer beveiligingscamera’s zijn in het West-Brabantse straatbeeld terug te vinden. Volgens VPNgids.nl, dat onderzoek heeft gedaan naar het aantal geregistreerde camera’s, is de grootste stijging landelijk gezien bij particulieren terug te vinden. Ruim 44.016 Nederlandse huishoudens hebben zo’n beveiligingscamera, tegenover 26.690 in 2019.

Woensdrecht grootste stijger

Ook in de regio neemt het aantal beveiligingscamera’s in rap tempo toe. De gemeente Woensdrecht kende in 2019 163 geregistreerde camera’s. Twee jaar later hangen er 315 camera’s bij particulieren, bedrijven en publieke locaties, een stijging van 93,3%. Daarmee is de gemeente de grootste stijger van de provincie Noord-Brabant. Het aantal camera’s in Bergen op Zoom en Roosendaal groeiden op hun beurt respectievelijk met 45,5% (van 453 naar 659 camera’s) en 53,0% (van 1.237 naar 1.893 camera’s).

De zogeheten cameradichtheid (het aantal geregistreerde beveiligingscamera’s per vierkante kilometer) is nog altijd het laagst in de gemeente Woensdrecht. Door de forse toename is de cameradichtheid toegenomen van 2 naar 3 camera’s per vierkante kilometer. Bergen op Zoom kent sinds 2021 8 camera’s per vierkante kilometer (voorheen 6 vierkante kilometer), terwijl de gemeente Roosendaal veruit de meeste geregistreerde camera’s heeft hangen in de gemeente. Op elke vierkante kilometer hangen er in de gemeente Roosendaal 18 beveiligingscamera’s, zo stelt het onderzoek.

Gemiddelde bewaartijd

Het onderzoek gaat ook in op de gemiddelde bewaartijd van de geregistreerde beveiligingscamera’s. Zowel bij Roosendaal (20 dagen), Bergen op Zoom (25 dagen) als Woensdrecht (20 dagen) ligt dit rond het landelijke gemiddelde van 23 dagen.