Roosendaal

Bijzondere acties Bravis ziekenhuis voor Nederlandse Haarstichting

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Bij de opening van het nieuwe Oncologie Centrum en het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut in Roosendaal doneerden Bravis-medewerkers Sanne Hazenberg en Laura Berends in oktober 2016 hun lange haren aan de Nederlandse Haarstichting. Het was meteen de kick-off voor de actie ‘Geknipt voor haar’, die zaterdag 18 maart moet leiden tot een recordopbrengst voor de Nederlandse Haarstichting.

Sanne, fysiotherapeut in het Bravis ziekenhuis en initiatiefneemster voor de actie, vertelt: “Het dragen van haar lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het voor veel van onze patiënten echt niet. Tijdens de oncologische behandeling verliezen ze vaak hun haar(kwaliteit). Dat is zeker voor vrouwen een emotionele gebeurtenis die veel impact heeft en hen onzeker kan maken.”

De Nederlandse Haarstichting laat pruiken maken van de haardonaties, zodat vrouwen met borstkanker die er zelf geen geld voor hebben, kosteloos een pruik kunnen dragen. Alle kleuren haar zijn welkom, ook grijs en geverfd haar. Voorwaarde is wel dat de vlecht minimaal 30 cm lang is.

Het Oncologie Centrum en het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut organiseren zaterdag 18 maart van 10.00 uur tot 14.00 uur een open dag. Iedereen is dan welkom een kijkje te komen nemen. Die dag is ook de finale van de haarknipactie. Het wordt een bijzonder evenement. Er zijn kappers aanwezig om ter plekke de haren te knippen en meteen een leuk kapsel te creëren, uiteraard gratis. Aan het eind van de dag wordt de haaropbrengst bekend gemaakt en samen met de ingeleverde pruiken overhandigd aan de Nederlandse Haarstichting.

Ook mannen kunnen deelnemen aan de actie. Sanne: “Uitzonderingen daargelaten zijn er natuurlijk niet veel mannen met heel lang haar. Maar ze kunnen wel op hun eigen manier hun steentje bijdragen! We dagen alle mannen uit om hun haar te laten millimeteren voor een zo hoog mogelijk bedrag. Vraag je familie, buren, vrienden en bijvoorbeeld je voetbalteam om je te laten sponsoren. We hopen zo een mooi geldbedrag bij elkaar te krijgen voor een nog nader te bepalen bestemming ten gunste van de patiënten in het Bravis ziekenhuis. Dus heren, gaan jullie de uitdaging aan? Stuur ons dan een mailtje via [email protected]. Doen hoor!.”

Foto: Laura en Sanne voor en na de knipactie