Steenbergen

Bijzondere voortuin: Peter uit Steenbergen heeft zelfgemaakte oorlogsmonumenten

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 1:59
Geladen: 3.30%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 1:59
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd
    • default, geselecteerd

    Stijn Nooijens Stijn Nooijens

    Wie door de Gibsonstraat in Steenbergen rijdt kan het bijna niet missen: in de voortuin van Peter de Koning staan twee grote palen met op iedere paal een vliegtuig. Daaronder zitten echte brokstukken van het vliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Steenbergen is gecrasht.

    Peter is houtkunstenaar. Al verschillende keren weet hij het landelijke nieuws te halen met wereldrecords en protestbeelden. Ditmaal is Peter wederom creatief bezig geweest. Hij heeft namelijk twee oorlogsmonumenten (zoals hij de kunstwerken noemt) gemaakt. De twee vliegtuigen met de originele brokstukken worden beschermd door twee wachtertjes.

    Op de monumenten worden ook de soldaten afgebeeld. “Die zitten letterlijk opnieuw met hun hoofd in de brokstukken, net als bij de crash”, vertelt Peter. Hij zou graag meer oorlogsmonumenten in zijn dorp zien. “Hier in Steenbergen wordt niet zoveel gedaan aan oorlogsmonumenten, daarom ben ik zelf maar aan de slag gegaan.”

    In de voortuin van Peter staan twee zelfgemaakte monumenten.
    In de voortuin van Peter staan twee zelfgemaakte monumenten (foto: ZuidWest Update).

    De monumenten vertellen het verhaal van de Britse soldaten Guy Penrose Gibson en James Brown Warwick. Zij kwamen in 1944 om door een vliegtuigcrash in Steenbergen. “Warwick was niet de vaste piloot van Gibson. Onderweg ging de navigatie kapot en moesten ze een alternatieve route nemen. Door eigen vuur zijn ze om het leven gekomen”, legt Peter uit.

    De brokstukken kreeg Peter van oud-verzetsstrijder Billy van Mechelen. “Die brokstukken lagen zo’n vijf meter diep. Het officiële DNA van de de mannen zit er nog op”, beweert hij. Peter beloofde Van Mechelen dat hij van de brokstukken een monument zou maken. “Die belofte heb ik nu ingelost.”

    Mijn voortuin is er een met een verhaal.

    Van voorbijgangers krijgt de kunstenaar veel reacties. “Ze vinden het een mooi eerbetoon. Soms stoppen er ook mensen voor een foto.” Op de vraag of zoiets eigenlijk wel in een voortuin mag staan, antwoordt hij resoluut: “Daar vraag ik niet eens naar. Het zal mij een worst wezen. Ik mag zelf weten wat ik in mijn voortuin zet.” Hij verwacht dan ook geen problemen. “Als je een mooi beeld of een carport in de voortuin zet mag je dat ook zelf weten. Mijn voortuin is een voortuin met een verhaal.”

    Stilstaan

    Peter vindt het in de tijd van nu belangrijk om stil te staan bij de oorlogen uit het verleden. “De wereld staat wederom in brand. We hebben er niks van geleerd”, zegt hij. De kunstenaar vraagt zich af waar het met de wereld heen gaat. “Misschien moet ik over een paar jaar wel een monument maken voor Israël, wie zal het zeggen.”

    Peter heeft zelf het vliegtuig gemaakt.
    Peter heeft zelf het vliegtuig gemaakt (foto: ZuidWest Update).