Roosendaal

Bijzondere wandelingen van Jongerenherdenking Roosendaal wegens succes verlengd

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De speciale wandel- en puzzelroute die de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal heeft gemaakt voor de Dodenherdenking zijn een groot succes. Er is al 225 keer gebruik gemaakt van één of beide herdenkingsroutes. En vaak met meerdere mensen tegelijk. Daarom heeft de organisatie besloten langer door te gaan. Je kunt de routes nog lopen tot en met zondag 30 mei.

Het was spannend voor de Nationale Jongerenherdenking Roosendaal, de NJH Roosendaal. Want je kunt wel bijzondere wandelroutes maken, maar vallen die ook in de smaak? “Het was even afwachten of mensen wel zin hadden om te herdenken door middel van een escape- of verhalenroute. Gelukkig wel!,” vertelt Björn Rommens, perswoordvoerder van de NHJ Roosendaal. “Vanuit de reacties die we terugkrijgen maken we op dat mensen, jong en oud, het heel leuk en waardevol vinden om op deze manier bezig te zijn met de geschiedenis van Roosendaal.”

Duizenden kijkers voor Roosendaalse herdenkingen

Er hebben op 4 mei ook duizenden mensen gekeken naar de Roosendaalse online herdenkingsprogramma’s voor de Dodenherdenking. De NJH Roosendaal heeft hiervoor samengewerkt met de gemeente. En ZuidWest heeft ze uitgezonden, op tv en via de website. “Voorafgaand aan de live uitzending van de officiële herdenking bij het oorlogsmonument in de Parklaan in Roosendaal hadden wij een eigen herdenkingsprogramma die werd uitgezonden. Daar hebben, qua cijfers die ik heb vernomen van ZuidWest TV, online minstens 4700 mensen naar gekeken,” aldus een tevreden Rommens. “Hoeveel mensen live op tv hebben meegekeken is helaas lastig om na te gaan. Wel mooi om te zien dat ook dit speciale herdenkingsprogramma goed bevallen is.”

Vóór de coronacrisis was er op 4 mei een avondvullend programma voor de Jongerenherdenking in theater De Kring. Er waren muziek, dans, verhalen en een escape experience. De NJH Roosendaal wilde graag wat van die elementen terug laten komen in de wandeltochten. Daarom is er samen met Walky Games een herdenkingsroute gemaakt met een escape-spel. En samen met het Jongerenatelier is er een kunstzinnige visuele route gemaakt op basis van waargebeurde verhalen.

Gratis meedoen

Allebei de routes zijn gratis te beleven. Je hoeft alleen je smartphone mee te nemen en een speciale app te downloaden. “Voor de herdenkingsroutes heb je de app Loquiz nodig waarmee je, vlak voordat je de route gaat lopen, een door ons aangegeven QR-code scant zodat je kunt starten,” legt Rommens uit. “Deze kun je op onze website en social kanalen vinden, maar ook op posters aan de ramen van De Kring, de VVV, het Fractiehuis en de bibliotheek. Daarnaast kun je bij de horecazaken op de Oude Markt en bij De Moriaan een flyer verkrijgen waarop al deze informatie ook vermeld staat.”

Je kunt ook meer informatie vinden op de website van Cultuurcompaan. Daar kun je ook de QR-codes vinden die je nodig hebt om aan de routes te beginnen. Of je kijkt op de Facebookpagina of Instagrampagina van de NJH Roosendaal. Je kunt de herdenkingsroutes nog wandelen tot en met zondag 30 mei.

Lees ook: Jongeren herdenken Tweede Wereldoorlog met speciale routes door Roosendaal