Woensdrecht

Biodiversiteitsproject Woensdrecht succesvol, vergelijkbaar vervolg lonkt voor andere kernen

Maarten Elst Maarten Elst

Eerder dit jaar werd ruim 7.200 euro vrijgemaakt voor drie biodiversiteitsprojecten aan het uitkijkpunt bij de Fortuinstraat, Marktje en Stompe Torenlaan in Woensdrecht. Het plaatselijke dorpsplatform had de initiatieven voorgedragen aan het college van burgemeester en wethouders dat op haar beurt brood zag in deze projecten. Als het aan Gemeente Woensdrecht ligt, slaat het project over op de andere kernen binnen de gemeentegrenzen.

Peter Kuijlen en Herman Heyns van Dorpsplatform Woensdrecht lopen woensdagochtend stralend van de helling van het uitkijkpunt aan de Fortuinstraat in Woensdrecht. Enkele maanden geleden was het hier nog een kale grasvlakte, inmiddels is de helling volledig verwilderd. “Hier word ik gelukkig van”, vertelt Heyns. “Ikzelf ben een hobby-imker en houd honingbijen. De honingbijen zijn veilig, maar er zijn zeker nog 350 bijsoorten die wel gevaar lopen. Zeker met zo’n prachtige helling creeëren wij een leefgebied voor deze honderden soorten bijen en vlinders.”

‘Op randje van mislukken’

Ook wethouder Jeffrey van Agtmaal geniet van de krioelende insecten op de helling van het uitkijkpunt. “Het was een succesvol project. In het begin was het even billenknijpen. Vanwege het hete voorjaar stond het project op het randje van mislukken, maar door hard werken van de bewoners is deze prachtige wildernis alsnog tot bloei gekomen. Zeker in tijden als nu moeten we aan de biodiversiteit van onze regio denken. Dit project was zeer succesvol, we willen het overbrengen naar andere kernen binnen de gemeente”, aldus wethouder Van Agtmaal.

Stompe Torenlaan en Marktje

Naast het uitkijkpunt aan de Fortuinstraat zijn er ook twee stroken gerealiseerd aan de Stompe Torenlaan en Marktje. “Vooral aan het Marktje ligt het er goed bij”, vertelt Kuijlen. “Hier en daar zullen er nog planten moeten worden vervangen omdat ze niet goed tot bloei zijn gekomen, maar uiteindelijk zijn we meer dan tevreden. We weten nog wel plekken binnen Woensdrecht waar we een strook willen aanleggen.”