Woensdrecht

Biomassacentrale in Woensdrecht werkt op afvalhout

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Er is heel wat te doen om de subsidies die de overheid afgeeft voor biomassacentrales. Ze zouden volgens milieuorganisaties ontbossing in de hand werken en teveel CO2 uitstoten. In Woensdrecht gebruikt palletbedrijf Van der Pol een biomassacentrale, maar volgens directeur Robert van der Pol gaat het er daar een stuk duurzamer aan toe.

Bij het palletbedrijf maken ze dagelijks zo’n drieduizend producten. Van pallets tot houten kisten. Bij die productie ontstaat afvalhout dat voorheen werd opgestookt of afgevoerd. Tegenwoordig wordt dat hout vermalen en opgestookt in de moderne biomassacentrale. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt om de productiehallen en de droogkamers te verwarmen. “Wij hebben op die manier een gesloten kringloop. De grote energiecentrales kopen partijen hout om bij te stoken”, legt Van der Pol uit.

Subsidie voor schonere installatie

De houtsnippers worden opgeslagen in een grote silo naast het bedrijfspand. In de kachelruimte staat de biomassacentrale. “In het ketelhuis vindt de verbranding van het snipperhout plaat. Daarnaast staat een systeem om het roet en het fijnstoot eruit te filteren. Dat wordt gedaan met een keramische filter zodat er echt geen fijnstof meer in zit.”

De biomassacentrale van Van der Pol is in 2017 is vernieuwd met behulp van een subsidie. “Het grote verschil tussen ons en de grote centrales is dat wij de subsidie hebben gebruikt om een nieuwe schonere en zuinigere installatie aan te schaffen. De grote centrales gebruiken het alleen om bij te stoken in hun reeds bestaande centrale.”

Dankzij de biomassacentrale en de 1400 zonnepanelen op het dak heeft het bedrijf in Woensdrecht de nul op de meter al bijna aangetikt en is het bedrijf al volledig gasloos.