Roosendaal

Biomineralenfabriek Roosendaal krijgt geen steun

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De plannen voor de biomineralenfabriek, die bij de afvalverbrandingsinstallatie van Suez/SITA in werking gaat, wordt langzaamaan een plan zonder enige steun. Dit omdat het vlakbij de wijk Westrand is. De coalitiepartijen Roosendaalse Lijst en VVD vinden dat er onvoldoende zekerheid is of de fabriek schadelijke gevolgen heeft en trekken hun steun in.

Volgens VVD en Roosendaalse Lijst zijn de belangen van de inwoners evenmin belangrijk als de belangen van SITA/SUEZ. Nergens anders in Nederland is deze situatie te vergelijken, wat het erg moeilijk maakt. ‘’Wij kunnen en willen de bewoners dit niet aandoen’’ aldus de partijen. ”De impact die de fabriek mogelijkerwijs kan hebben is vooral ingegeven door het feit dat er aan de andere kant van deze Rijksweg, dus eigenlijk vlakbij, een hele wijk met inwoners van Roosendaal ligt. Als de wind de verkeerde kant op staat of de goede kant, het is maar net hoe je het bekijkt, dan kan dat een behoorlijke impact voor die inwoners opleveren. Dat is eigenlijk de issue”, vertelt Cor Gabriels, raadslid van de Roosendaalse Lijst.

Motie                                                                                       

Er wordt gekeken naar eventuele alternatieve locaties in de regio. Dit moet een locatie zijn waar de ligging geen negatieve invloed moet hebben op de woonomgeving. De fractieleden Cor Gabriels van de Roosendaalse Lijst en Gerard Boons van de VVD hebben een motie geschreven met hun opinie. Dit leggen zij voor aan de rest van de gemeenteraad.

Toekomst

Wat de toekomst voor deze fabriek wordt, is dus nog niet duidelijk. Wel is de kans nog steeds groot dat de fabriek er komt. Het bestemmingsplan is immers eerder al goedgekeurd door de gemeenteraad. ‘‘Er moet een einde komen aan de zorgen van bewoners, een einde aan de plannen voor de fabriek en een einde aan de besluitloosheid van de politiek’’.

Foto: Aeroview